Nieuws

Leo Van Broeck over betonstop: 'een revolutie'

1 december 2016

"Dit is het einde van de klassieke verkaveling en da's maar goed ook. De Vlaming is de files moe", zegt de bouwmeester over de totale betonstop vanaf 2040. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Nog elke dag sneuvelt er in Vlaanderen 6 hectare open ruimte, waarvan 2,5 hectare effectief wordt verhard. "Zo kan het niet verder", zegt Van Broeck. "Als in dit land het overheidsbeslag zo hoog is, komt dat ook door ons immense ruimtebeslag. De kost van files, vervuiling, wegenonderhoud en nutsleidingen is gigantisch."

 

De bouwmeester noemt de betonstop een revolutie. "Na 2040 nog een vrijstaande fermette bouwen op een vrij stukje grond: vergeet het maar. Als uw stuk grond op de buiten ligt, zal de overheid u vragen om te ruilen met een stuk grond in een woonkern. Een drama is dat niet. Hoeveel vijftigplussers verhuizen er nu al niet naar een appartement in een centrum? Hoeveel villa's staan er nu al te koop op de buiten? En als het bij een drukke verkeersader of een station in een stad gelegen is, zal de overheid de bouwheer vragen om te kiezen voor een groter project, met meerdere wooneenheden."

 

Het doel van de Vlaamse regering is om in een straal van 1 kilometer rond vervoersknopen te komen tot een woondichtheid van 35 woningen per hectare. Van Broeck: "Een deel van de meerwaarde die de eigenaar realiseert bij het creëren van meer wooneenheden per lap grond, zal dan naar de overheid gaan, voor de creatie van nieuwe natuurgebieden."

 

Vlaamse regering: "we gaan individueel bouwen niet verbieden"

 

Mensen zullen zich meer verenigen in projectgroepen om nieuwe woonvormen te realiseren in de centra, klinkt het. De Vlaamse regering benadrukt dat ze individueel bouwen niet zal verbieden. "Dit gaat over de eigendommen van mensen. Wie nog de woning van zijn dromen wil realiseren, zal dat kunnen. Maar dan moet de ingenomen ruimte worden gecompenseerd met de creatie van nieuw groen."