Nieuws

Twee nieuwe boeken over naoorlogse woningbouw in Brussel

8 december 2016

In november 2016 verschenen 2 nieuwe publicaties over naoorlogse woningbouw in Brussel, uitgegeven bij de Vrije Universiteit Brussel. Het eerste boek handelt over de studentenwoningen op de campus van de Vrije Universiteit Brussel in Elsene, ontworpen door architect Willy Van Der Meeren in 1971-1973 (door Stephanie Van de Voorde, Ine Wouters en Inge Bertels). Het tweede boek gaat over het appartementsgebouw Miramar van 1956-1957 in Sint-Joost-ten-Node, naar ontwerp van architect Claude Laurens (Stephanie Van de Voorde, Tristan Boniver et al.).

Aan de hand van de (bouw)geschiedenis en algemene analyse van deze twee concrete case-studies, geven de publicaties inzicht in welke materialen in de naoorlogse periode werden toegepast. Op die manier kunnen ze bijdragen aan een betere inschatting van de kwaliteiten van het naoorlogs erfgoed, met het oog op een betere instandhouding ervan en ter ondersteuning van respectvolle renovatiestrategieën. Het naoorlogs erfgoed staat immers sterk onder druk: de erfgoedwaarde ervan wordt niet altijd (h)erkend en de toekomst ervan is vaak onzeker.

 

Deze 2 nieuwe publicaties zijn een vervolg op de drietalige publicatie over bouwmaterialen die toegepast werden in de naoorlogse woningbouw in Brussel (1945-1975), gepubliceerd in december 2015 (Stephanie Van de Voorde, Inge Bertels, Ine Wouters, ISBN 978-94-91912-047). Die publicatie is, samen met extra documentatiemateriaal, te downloaden en consulteerbaar via www.postwarbuildingmaterials.be.

 

De publicaties zijn het resultaat van een onderzoeksproject uitgevoerd in het kader van het onderzoeksplatform BrusselsRetrofitXL.