Digitale toepassingen, zoals BIM, winnen binnen de bouwsector steeds meer terrein. Om alle informatie hieromtrent gemakkelijk vindbaar en toegankelijk te maken, wordt deze gecentraliseerd op een portaalsite rond BIM en ICT: BIMportal.be.

Het veelbelovende BIM (Building Information Model/Modelling/Management) is in de hedendaagse bouwsector aan een sterke opmars bezig. Deze nieuwe manier van werken, waarbij samenwerking en informatie-uitwisseling centraal staan, koppelt geometrie en informatie aan elkaar in digitale modellen (zie ook de WTCB-Dossiers 2016/3.15). Werken met BIM heeft tal van voordelen te bieden. De bouwsector heeft er dan ook alle belang bij om deze trein niet te missen. Om de bouwprofessionelen vertrouwd te maken met BIM, worden er zowel in het binnen- als het buitenland allerhande initiatieven genomen, gaande van het organiseren van tal van activiteiten en projecten tot het creëren en ontwikkelen van richtlijnen, protocollen, artikels, software, handboeken en websites. Al deze informatie, evenals informatie over andere innovatieve digitale technieken wordt op BIMportal.be gecentraliseerd en toegankelijk gemaakt.

Doelstelling

BIMportal.be streeft ernaar om dé Belgische referentieportaalsite bij uitstek te worden voor BIM en andere digitale toepassingen die gericht zijn op de noden van de bouwwereld. Via deze weg wil het WTCB, de initiatiefnemer van de website, de professionelen – zowel uit de publieke als de private sector – een schat aan kwaliteitsvolle en relevante informatie aanbieden en hen de kans geven om ook zelf informatie aan te leveren. De portaalsite heeft immers als oogmerk om de competenties van de gebruikers rond BIM en ICT te versterken en hun innovatieve positie te ondersteunen.

Schematische weergave van de doelen van BIMportal.be

Inhoud

Het vervolg van het artikel kan u nalezen op de website van het WTCB.

 

Beeld Havenhuis: Zaha Hadid Architects i.s.m. Bureau Bouwtechniek