Nieuws

100e School van Morgen: 'unieke mijlpaal'

12 december 2016

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits bezocht zaterdag de 100e School van Morgen: Vrije Basisschool De Horizon in Zwevezele. Het kleinste project van het investeringsprogramma ‘Scholen van Morgen’ is daarmee tegelijk één van de grootste mijlpalen. Met een investering van 1, 5 miljard euro en 182 schoolbouwprojecten is ‘Scholen van Morgen’ het grootste publiek-private scholenbouwprogramma in Europa van de afgelopen jaren. Tegen het einde van het jaar zullen zo’n 110 nieuwe scholen geopend zijn. Daarmee zit het programma van ‘Scholen van Morgen’ ruim voorbij de helft.

Vlaanderen bouwt volop nieuwe scholen. 70.000 leerlingen stappen sinds kort de schoolpoort binnen in één van de 100 reeds gerealiseerde Scholen van Morgen. 2.000 werkmannen en 21 bouwaannemers hebben de afgelopen maanden hard doorgewerkt om de nieuwe scholen van Oostduinkerke tot in Riemst tijdig af te krijgen.

 

Het publiek-privaat investeringsprogramma voor scholenbouw ‘Scholen van Morgen’ is goed voor 182 projecten, meer dan 200 nieuwe of gerenoveerde schoolgebouwen en een investering van 1,5 miljard euro. Meteen is dit het grootste publiek-private scholenbouwprogramma in Europa van de afgelopen jaren. De private partner staat in voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het 30-jarig onderhoud van de nieuwe schoolgebouwen, een unieke werkwijze in het scholenbouwbeleid.

 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits bezocht zaterdag de 100e School van Morgen: Vrije Basisschool De Horizon in Zwevezele. In het nieuwe gebouw voor zo’n 230 leerlingen worden in 4 kleuterklassen met bijbehorend sanitair, een refter en een polyvalente ruimte voorzien. Alle ruimten zijn rond een spiraalvormige patio georganiseerd, van waaruit de open speelplaats vlot bereikbaar is.

 

Met het bezoek aan de 100e School van Morgen zet Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits dit bijzondere moment in de kijker. Het kleinste project (899 m²) in het publiek-private scholenbouwprogramma ‘Scholen van Morgen’ is zo één van de grootste mijlpalen. Deze 100 nieuwe scholen zijn goed voor een investering van 700 miljoen euro en 336.000 m² aan schoolbouwoppervlakte. In West-Vlaanderen gaat het om 20 scholen voor 109 miljoen euro, in Oost-Vlaanderen om 28 scholen voor 163 miljoen euro, Vlaams-Brabant 17 scholen en 107 miljoen euro, Limburg 15 scholen en 204 miljoen euro en in Antwerpen werden 20 scholen voor een totale investering van 132 miljoen euro gebouwd.

 

Tegen het einde van dit jaar komen er nog eens 10 nieuwe schoolgebouwen bij. Daarmee zit het programma ‘Scholen van Morgen’ ruim voorbij de helft. De komende maanden openen gemiddeld per week minstens 2 nieuwe schoolgebouwen hun deuren. Nog nooit werd er zoveel geïnvesteerd in scholenbouw en nog nooit werden zoveel nieuwe scholen geopend.

 

Vlaanderen kiest er ook in de toekomst voor om in samenwerking met de private sector scholen te bouwen. Op voorstel van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits werd het decretale kader voor  een nieuw DBFM-investeringsprogramma definitief goedgekeurd door de Vlaamse Regering en het Vlaams Parlement. Er zal 300 miljoen euro worden geïnvesteerd in de bouw van nieuwe scholen. Hiermee zullen naar schatting 60 nieuwe scholen worden gerealiseerd samen met de private sector.

 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Scholen van Morgen is uniek in Europa, geen enkel land deed ons dit op dergelijke schaal de afgelopen jaren na. Met 182 projecten bouwen we maar liefst 200 nieuwe schoolgebouwen, dat is bij wijze van spreken voor 2 op de 3 gemeenten in Vlaanderen een nieuwe school. Onze Scholen van Morgen zijn telkens opnieuw bakens in de omgeving en een warme ontmoetingsplek voor de buurt. Voor de meer dan 70.000 leerlingen en leraren kon er dit jaar geen mooier cadeau onder de kerstboom liggen.”

 

Foto: Twitter

Nuttige links