Innovatie

Derbiskin, het Zwitsers zakmes onder de luchtdichte membranen

Derbigum • 13 december 2016

De Belgische fabrikant van dakbanen Derbigum® maakt nu ook zijn opwachting op het gebied van de luchtdichting met de lancering van het luchtdichte Cradle-to-Cradle membraan Derbiskin® tijdens Batibouw 2017.

Derbiskin®, een natuurlijke cocon voor luchtdichting

 

Toen de energiecrisis de kop opstak, was het duidelijk voor iedereen… er moest meer geïsoleerd worden. De betere isolatie bracht echter een nieuw probleem met zich mee: de verslechtering van de kwaliteit van de binnenlucht. Er diende dus ook voor een betere ventilatie gezorgd worden, zonder dat de inspanningen inzake isolatie, en dus warmte, verloren gingen. Dankzij de ontwikkeling van goede warmtewisselaars die de koude buitenlucht opwarmen met de warme binnenlucht, is een goede basisventilatie geen heikel punt meer. Mits het gebouw natuurlijk goed en correct luchtdicht gemaakt is.

 

Met zijn jarenlange, gedegen ervaring in de waterdichting, maakt Derbigum nu ook zijn opwachting op het gebied van de luchtdichting met de lancering van het luchtdichte membraan Derbiskin®. De Belgische fabrikant is hierbij niet over een nacht ijs gegaan, getuige hiervan de vele proefprojecten die met verschillende aannemers en in samenwerking met het architectenbureau Synergy International over heel het land uitgevoerd werden. Sébastien Cruyt, architect bij het bureau Synergy International, getuigt: “het veelvoud aan producten om een gebouw luchtdicht te maken, kan in sommige projecten tot een groot foutenpercentage in de plaatsing leiden. Daarom was het voor ons van groot belang om op een degelijke folie, met een eenvoudige toepassing, beroep te kunnen doen. Met Derbiskin reikt Derbigum ons de perfecte oplossing aan. Bovendien is de zelfhelende eigenschap en zeer grote troef, niet enkel tijdens de plaatsing, maar ook in de jaren nadien.”

 

Multifunctioneel en toch eenvoudig

 

Van zijn visie om plaatsers zo eenvoudig mogelijke oplossingen aan te bieden is Derbigum ook niet afgeweken. Derbiskin is immers zo veelzijdig dat het echt overal in heel het gebouw kan toegepast worden, ongeacht het type ondergrond. Gedaan met het veelvoud aan tapes en de vele folies die al niet in zus of zulk geval of ondergrond kunnen gebruikt worden. Het zelfklevende, luchtdichte membraan kan perfect op maat gesneden worden en staat toe om elk hoekje en kantje in het gebouw luchtdicht te maken op elk type ondergrond, ongeacht of het gaat om een eenvoudige muur of een ingewikkeld detail.

 

Gebaseerd op dezelfde technologie als de plantaardige dakbaan Derbipure®, is ook de Derbiskin op plantaardige basis, volledig recycleerbaar én Cradle-to-Cradle gecertificeerd. Een mooie pluswaarde voor wie echt ecologisch wil bouwen. Bovendien is Derbigum er ook in geslaagd om het membraan zelfhelend te maken, dwz dat het membraan zelf, kleine perforaties (bvb van nietjes of nagels) zelf terug dicht. Een uitzonderlijke eigenschap die de plaatser veel herstelwerk, en dus ook tijd, uitspaart.

 

Puur op kostprijs van het membraan beoordeeld, bevindt de Derbiskin zich in de hogere prijsklasse van de luchtdichte folies. Doch, wanneer men het volledige kostenplaatje bekijkt van concurrerende systemen: alle accessoires, tapes, aansluitstukken, enz meegerekend, dan komt de Derbiskin zeer competitief uit de vergelijking. Zijn eenvoudige plaatsing (maar 1 product nodig), zijn veelzijdigheid op alle ondergronden en dus het vermijden van plaatsingsfouten, maken de Derbiskin veel performanter en concurrentiëler.

Philip Vangheel van de onderneming Vangheel was een van de uitvoerders van een proefproject. “De eenvoud van het product was fantastisch, geen gedoe meer met 36 verschillende folies en tapes. De foutmarge op een werf werd gereduceerd tot nul. Dankzij het sterk zelfklevend vermogen kon ik zelfs een man alleen de plaatsing laten doen en kon ik de rest van de mannen op andere plaatsen op de werf aan het werk zetten. Een grote tijdswinst als je alles optelt.”

Andere nieuwigheden…

 

Derbigum BIM’t ook

Vanaf dit jaar heeft ook Derbigum een BIM-bibliotheek met Autodesk Revit®-objecten. De digitale toepassing ‘BIM’ – de afkorting van ‘bouwinformatiemodel’ of ‘Building Information Modeling’ – wordt steeds     meer     door    architecten, aannemers en installateurs gebruikt. Een belangrijk voordeel van bouwen met BIM is dat de bouwplannen op elk moment en in een oogwenk gevisualiseerd kunnen worden. Met een druk op de knop heeft men een afdruk van de laatste tekeningen, maar kan men net zo makkelijk 3D- tekeningen en digitale renders produceren.

Voor het gebruiksgemak zijn in de bibliotheek  volledige dakopbouwen opgenomen. Zo kan de architect kiezen tussen de meest courante waterdichtingssystemen volgens het type ondergrond dat gebruikt wordt. Binnen de gekozen dakopbouw kan vervolgens nog elke laag specifiek gedefinieerd worden, met andere woorden: de architect is dus volledig vrij in het bepalen van welk type dampscherm, onderlaag en dakbaan hij wenst. Bovendien kan van elk geselecteerd product te allen tijde ook de technische fiche geconsulteerd worden.

 

Derbigum Aquatop System

Om aan de vraag te voldoen, breidt Derbigum zijn Derbigum® Aquatop gamma uit. Deze bitumen dakbaan, speciaal ontworpen voor regenwaterrecuperatie, zal nu ook verkrijgbaar zijn in een lichtgrijze uitvoering. De specifieke oppervlakteafwerking laat toe om moeiteloos regenwater op te vangen en opnieuw te gebruiken. Om het daksysteem te vervolledigen zal ook een onderlaag, de Derbicoat® Aquatop, en een koudlijm, de Derbibond® Aquatop, beschikbaar zijn. Zo beschikt de plaatser over een eenvoudig gamma waterdichtingsproducten waarmee hij zijn klant een feilloos daksysteem voor regenwaterrecuperatie kan voorstellen.

Nuttige links