Architectuur

Vlak naast snelweg wonen? Eerste woonwal van België maakt het mogelijk

14 december 2016

Wonen op enkele meters van de snelweg, het lijkt op het eerste gezicht een ietwat ongezond idee. Een nieuw innovatief woonproject naar een ontwerp van Stramien toont echter duidelijk aan dat het wél kan, aldus het ontwerpbureau.

In het kader van het project Groeningen wordt langs de E19 in Kontich werk gemaakt van de allereerste woonwal in ons land, een vernieuwend woonconcept dat komt overgewaaid uit Nederland. Het is tegelijk een manier om de schaarse ruimte in onze stedelijke gebieden efficiënter en slimmer te benutten.

 

Aangename en gezonde leefomgeving

 

Het Masterplan Parkwijk Groeningen van Stramien gaat uit van geluidswalwoningen parallel met de autosnelweg. "Dit zorgt niet enkel voor een aangename en gezonde leefomgeving in deze nieuwe wijk, maar verbetert bovendien de omgevingskwaliteit in de omliggende wijken", klinkt het bij Stramien.

 

Dit nieuwbouwproject gaat sterk uit vanuit het landschap, bepaald door de bodem, het reliëf en de bijzondere waterhuishouding. De waardevolle elementen zoals de bomenrijen, de grachten, de overblijfselen/oude armen van de Mandoerse beek worden maximaal behouden als drager van de nieuwe ruimtelijke structuur. Met het landschap als canvas voor een slim ontwerp wordt het extensieve beheer aanzienlijk vereenvoudigd en dus goedkoper.  

 

Beeld: Stramien