Innovatie

Kingspan Insulation introduceert Kooltherm® K115

16 januari 2017

Kingspan Insulation introduceert een nieuwe resolschuim isolatieplaat voor vliesgevels: de Kooltherm® K115. Met een lambdawaarde van slechts 0,018 W/m∙K is dit de dunste vliesgevelplaat beschikbaar op de markt. Daarmee bewijst Kingspan Insulation wederom zijn technologische voorsprong op de isolatiemarkt.

De Kingspan Kooltherm® K115 is een harde resolschuim isolatieplaat met een dikte variërend van veertig tot honderdtwintig millimeter. De isolatieplaat is voorzien van een geïntegreerde, zwarte waterkerende folie. Behalve de uitstekende technische kwaliteiten heeft de plaat tevens een fraai uiterlijk, wat zeker ook een voordeel is in vliesgevels met open voegen.

 

Ongekende thermische prestaties

 

Met een lambdawaarde van slechts 0,018 W/m∙K overtreft Kingspan Kooltherm® K115 ruimschoots  de gekende traditionele isolatieoplossingen. Vergeleken met minerale wol biedt de K115 zelfs tot dertig à veertig procent betere thermische prestaties, met alle voordelen van dien.

 

Dunnere buitengevels

 

Hoog thermisch isoleren langs de buitenzijde betekent meestal een aanzienlijke toename van de totale muurdikte. Ramen en deuren komen hierdoor ook almaar dieper in de gevel te liggen.

 

De afname van daglichttoetreding door deze dikke muren geeft de bewoners vaak een onbehaaglijk gevoel alsof ze opgesloten zitten. Het gebruik van de Kooltherm® K115 zorgt voor meer natuurlijk lichtinval en hierdoor ook een veel aangenamer gevoel.

 

Dankzij deze slankere buitenmuren neemt ook de bewoonbare oppervlakte toe. Zeker in het geval van gebouwen die uit meerdere verdiepingen bestaan is het verschil vaak aanzienlijk. Voor een gebouw met zes verdiepingen en een bruikbare oppervlakte van 300 m²  bedraagt de totale winst aan bewoonbare oppervlakte zo’n 30 m². Of het nu gaat om particuliere woningen, appartementen of kantoren, het is een significant voordeel voor de vastgoedontwikkelaar én de bouwheer.

 

Slankere gevels bieden ook meer architectonische vrijheid. Ramen en deuren kunnen opnieuw meer naar voor in de gevel worden gebracht . Zo wordt de gevel harmonieuzer en biedt deze veel meer mogelijkheden tot slanke detaillering. Een dunnere isolatielaag betekent eveneens een groot voordeel tijdens de plaatsing in termen van kostenbesparing. De beperkte dikte van de Kingspan Kooltherm® K115 maakt het mogelijk om kortere en dus ook goedkopere bevestigingsmaterialen te gebruiken.

 

Veiligheid en doelmatigheid op lange termijn

 

Behalve zijn uiterst lage lambdawaarde scoort de Kooltherm® K115 ook goed voor wat betreft het werkelijke thermische isolatierendement. Als harde plaat blijft de Kooltherm® K115 ook stevig op zijn plaats op termijn.

 

In de praktijk zie je vaak dat zachte isolatiematerialen, met name minerale wol, na verloop van tijd kunnen verzakken. Ook de invloed van wind heeft bij vliesgevels    vaak    een    negatieve    impact    op de

thermische prestaties van minerale wol.

 

Ten slotte zijn de goede brandveilige eigenschappen van de het Kooltherm® resolschuim niet te vergelijken met die van klassieke isolatiematerialen zoals PUR of PIR.

 

Respect voor het milieu

 

Resolschuim wordt gemaakt op basis van bakeliet. Dit werd meer dan honderd jaar geleden ontwikkeld en is daarmee een van de oudste synthetische polimeren op de wereld. Bakeliet onderscheidt zich door zijn duurzaamheid. Dit is de reden dat veel producten – zoals telefoons - echte verzamelobjecten zijn geworden. Bakeliet heeft bovendien een hoge recyclagewaarde op het einde van zijn levenscyclus.

 

Kingspan Insulation onderscheidt zich echter met name door zijn bijdrage aan duurzame ontwikkeling: de Kooltherm® K115-platen zullen vanaf de lente van 2017 in een ultramoderne fabriek in Tiel (Nederland) worden geproduceerd. Door de aanwezigheid van geïntegreerd milieubeheer heeft de productiefaciliteit de milieucertificatie ISO 14001 behaald. Zestig procent van alle producten die door de Kingspan Group worden vervaardigd, zijn vrij van CO₂. Het bedrijf haalt vijftig procent van zijn energiebehoefte uit hernieuwbare bronnen en is voornemens om dit percentage te verhogen.

 

‘Hart zonder vezels’ en installatiegemak

 

In tegenstelling tot de traditionele isolatiematerialen van minerale wol, bevat de resolschuim plaat Kingspan Kooltherm® K115 geen enkele vezel. Het geringe gewicht maakt de platen eenvoudig te hanteren, terwijl het ontbreken van vezels huid- en oogirritatie voorkomt.

 

De marktintroductie van de Kooltherm® K115 geeft de aanzet tot een strategische campagne die een jaar zal duren. Deze heeft ten doel om het totale assortiment van Kooltherm® mee te laten profiteren van de marktuitwerking van de nieuwe lambdawaarde. Hiermee bevestigt Kingspan Insulation zijn technisch leiderschap op het gebied van thermische isolatie.