Nieuws

Gezocht in Gent: Bouwmeester

19 januari 2017

Gent is op zoek naar een bouwmeester. Dat meldt De Morgen. Schepen van Stadsontwikkeling Tom Balthazar (sp.a) is ervan overtuigd dat ze de juiste persoon zullen vinden. 'Hij mag desnoods uit Nederland komen.'

Terwijl Antwerpen al 16 jaar een stadsbouwmeester heeft, bleef Gent achter. De functie had "geen prioriteit". Maar de Optima-commissie toonde aan dat een bouwmeester geen overbodige luxe is in Gent.

 

De toekomstige stadsbouwmeester moet een 'visionair' zijn, een 'aanjager', een 'ambassadeur', klinkt het. Iemand met gezag, autoriteit én charisma. Een deskundige inzake architectuur en ruimtelijke planning, met een nationale reputatie. En hij of zij mag geen banden meer hebben met een architectenbureau of projectontwikkelaar die in Gent of omstreken actief zijn.

 

Balthazar: "Hij moet een onafhankelijke adviseur zijn bij grote projecten, zowel private als publieke. Hij moet zijn zeg doen over alles wat ons cultuurhistorisch centrum aangaat of beeldbepalend in de stad kan zijn. Hij moet een gebouw niet als een geïsoleerd iets zien, maar ook de omgeving errond mee in beeld nemen. En hij moet ook de kwaliteit mee bewaken."