Nieuws

Tommelein: '350.000 huizen zouden we beter afbreken en terug opbouwen'

23 januari 2017

“In Vlaanderen zijn er zo’n 350.000 huizen in zo’n slechte staat, dat we die beter zouden afbreken en heropbouwen”, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein in Het Belang van Limburg. Om dat mogelijk te maken, zou hij graag hebben dat de btw voor nieuwbouw van deze huizen zou verlaagd worden tot 6 procent. En zelf wil hij de Vlaamse registratierechten verminderen.

Principieel gesproken is Tommelein niet tegen subsidies. Maar hij stelt zich er wel vragen bij. "Naarmate de zaken die men subsidieert rendabeler worden, moet men de subsidies verminderen en op een gegeven moment ook afschaffen. Daarom nu geen subsidies meer voor zonnepanelen, omdat zonnepanelen installeren ook zonder subsidies een rendabele zaak is."

 

"Kijk, in Vlaanderen zijn één miljoen woningen dringend toe aan renovatie. Dat weten we van het woononderzoek van 2013. Van dat miljoen huizen zijn er 350.000 in heel slechte staat. Er zijn stabiliteits- en vochtproblemen, sanitair en verwarming zijn totaal verouderd, ze zijn helemaal niet geïsoleerd. En dan moet men zich de vraag stellen: zouden we er niet beter aan doen die huizen te slopen en ergens anders terug op te bouwen?”

 

“Ik besef ook wel dat dit niet vanzelfsprekend is. Uw huis volledig slopen en vervolgens terug opbouwen, kost uiteraard veel geld. Maar men kan de zaken ook langs de andere kant bekijken. Het nieuwe huis zal ook veel comfortabeler zijn en vooral ook veel zuiniger zijn. De winst die men daarmee maakt, compenseert voor een stuk de kosten. En uiteraard moet ook de overheid financieel helpen.”

 

Tommelein denkt daarbij aan een verlaging van de Vlaamse registratierechten en vooral aan een verlaging van de btw van 21 naar 6 procent voor de nieuwbouw van deze huizen. "Ik heb dat al bij federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt aangekaart. Toegegeven, die is niet meteen razend enthousiast. Omdat dit een negatieve financiële impact kan hebben voor de federale overheid. Daarnaast twijfelt hij ook aan de haalbaarheid. Van Europa mogen we de btw niet zomaar verlagen. We moeten dus eerst toestemming krijgen en Johan Van Overtveldt vreest dat we die niet zullen krijgen.”

 

Voorts wil Tommelein de ruimte beter ordenen. "De concrete maatregelen moeten we nog uitwerken. Een van die maatregelen zou kunnen zijn dat wie een alleenstaande maar totaal verouderde woning in een landelijk gebied sloopt en dat heropbouwt in de meer verdichte zone van het dorp of eventueel zelfs in een stad, wel kan genieten van een verlaagd btw-tarief van 6 procent."

 

Foto © Bart Dewaele