Architectuur

XDGA wint wedstrijd voor een woon- en bureaucomplex op het Ile de Nantes

23 januari 2017

Het programma van de wedstrijd bestaat uit een gebouwencomplex met een mix van bureaus en woningen gesitueerd op de site Tardieu-Barthou, gelegen op het Ile de Nantes. Belangrijk voor dit nieuwe complex is om zoveel mogelijk voordeel te halen uit zijn ligging. Enerzijds biedt de site een indrukwekkend zicht op de omgeving en de skyline van Nantes maar de site is ook onderdeel van het natuurlijke landschap van de rivierbedding. Dat meldt Bouw & Wonen.

Het voorgestelde project bestaat uit drie torens op een plint. Het volume van elke toren is vormgegeven om een maximum aan privacy en zicht op de omgeving te bekomen. Het laagste volume bevat de kantoren, de twee hogere zijn woontorens. Opdat het project zich zo goed mogelijk zou integreren in de context, werd veel aandacht besteed aan het ontwerp van de begane grond.


Door het volumetrische spel van de bouwvolumes ontstaan gemeenschappelijke dakterrassen en tuinen voor de inwoners, hierdoor hebben de bewoners een gemeenschappelijke ruimte met een schitterend uitzicht.

Een belangrijk aantal hoge bomen kan bewaard en bijkomend geplant worden op de site dankzij de beperkte footprint van het gebouw.


De keuze voor een homogene gevel maakt dat het gebouw flexibel is qua programma en gebruikers. Kantoren kunnen omgevormd worden tot woningen en op hun beurt kunnen de woningen onderling transformeren: een T2 en T3 kunnen gecombineerd worden tot een T5. Dankzij het rationele plan en de structurele principes zijn deze functionele veranderingen eenvoudig door te voeren.

 

Beeld: XDGA