Nieuws

'Europa zal uitbreiding 6% btw voor sloop en herbouw niet tolereren'

26 januari 2017

Er komt voorlopig geen uitbreiding van het verlaagde btw-tarief (van 21 naar 6%) voor de sloop en het herbouwen van woningen naar gans Vlaanderen. Het initiële verlaagde tarief voor de afbraak en wederopbouw bleef bij de start in 2007 beperkt tot zones met stadskankers. Nadien werd het voordeeltarief uitgebreid tot het volledige grondgebied van de 32 steden. “Het kabinet van minister Van Overtveldt vreest dat Europa een verdere uitbreiding van de vrijstelling zeker niet zal tolereren”, antwoordde Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) op een parlementaire vraag van volksvertegenwoordiger Valerie Taeldeman (CD&V). Tommelein broedt op een alternatief.

“Het kabinet van minister Van Overtveldt vreest dat de EU een verdere uitbreiding van de vrijstelling zeker niet zal tolereren. Ik heb begrip voor de bezwaren inzake het Europese recht die minister Van Overtveldt voorlegt. Een lineaire uitbreiding voor het hele grondgebied is zeker geen evidentie. Ik blijf er echter van overtuigd dat het verlaagde tarief een heel belangrijke hefboom kan zijn om eigenaars of kandidaat-eigenaars ertoe over te halen een energie-efficiënte woning tot stand te brengen. Om die reden zal ik opnieuw een brief naar minister Van Overtveldt sturen en zal ik informeel contact met hem opnemen”, belooft de Vlaamse minister van Energie.

 

“Op 30 november 2016 heeft de Vlaamse regering het witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen goedgekeurd. Dit beleidsplan moet er in de toekomst toe leiden dat we verstandiger met onze open ruimte omspringen. Dit kader biedt me een nieuwe gelegenheid om het tarief van 6% opnieuw aan te kaarten, en is mogelijk een alternatief aanknopingspunt. Het lijkt me immers een valabel denkspoor om de eigenaars of kandidaat-eigenaars de kans te bieden een woning die niet aan de vereisten voldoet, die zich niet in een stedelijk gebied of een verdichte gemeentekern bevindt en die in zo'n slechte staat is dat renovatie op zich geen zin meer heeft, te laten slopen en een nieuwe woning aan een btw-tarief van 6% te laten optrekken in een zone die in de toekomst voor bewoning is aangeduid. Dat zou een verstandige maatregel zijn”, geeft Tommelein mee.