Architectuur

Gazometersite Sint-Truiden moet stationsbuurt tweede adem geven

31 januari 2017

De Gazometersite in Sint-Truiden krijgt een grondige make-over. Dat meldt Architectura.be. Architecten Archtergael plant er een mix van publieke functies in: een stedelijke jeugddienst, jongerencampus, basisschool, welzijnscampus, ondergrondse parking en vijftien appartementen. De site is een van de grootste stedelijke ontwikkelingen van Sint-Truiden.

De ontwikkeling van de Gazometersite kadert binnen de herwaardering van de Truiense stationswijk. Op de site waar oorspronkelijk de stadsgasfabriek was gevestigd, wordt een mix aan publieke functies ingeplant en wordt de openbare ruimte tot volwaardige verblijfsruimte heraangelegd.

 

Het doel van het stadsbestuur is om hier enkele stedelijke diensten die zich richten op kinderen en jongeren te centraliseren.

 

De omvang van de site, met een totale vloeroppervlakte van 26.000 m2, en de vele functies maakten het voor de architecten een uitdagend project. Kris Huysmans van Architecten Achtergael: “Er werden veel inspanningen geleverd om de verschillende programmaonderdelen op een intelligente manier te koppelen. Het project is niet de optelsom van verschillende autonome naast elkaar functionerende programmaonderdelen maar een coherent breed centrum waarbij de verschillende ruimtes op een laagdrempelige manier door meerdere gebruikers kunnen worden aangewend.”

 

Bestaande niveauverschillen van het terrein worden ingezet om het programma binnen een compact geheel te organiseren. Zo wordt de ruimte boven de deels verzonken fuifzaal mee ingezet als speelplaats van de school.

 

Beeld: Architecten Archtergael