Nieuws

Studie Vito: helft bouwgrond 'slecht gelegen', cultuuromslag nodig

6 februari 2017

36.000 hectare grond voor wonen of werken is alleen met de auto te bereiken. Dat meldt De Standaard op basis van een studie van de Vlaamse onderzoeksorganisatie Vito. Nochtans is er voldoende goed ontsloten bouwgrond om bevolkingsgroei tot 2050 op te vangen. Dat vereist dan wel cultuuromslag.

Een groot deel van de open ruimte die bestemd is voor bebouwing, ligt op de slechtst mogelijke plekken: daar waar er geen openbaar vervoer en fietspaden zijn en geen nabije voorzieningen zoals winkels, scholen en dokters. Op plaatsen waar je voor het minste in de wagen moet stappen, dus.

 

Nochtans blijkt uit diezelfde studie dat die afgelegen gronden niet ontwikkeld hoeven te worden om de bevolkingsgroei tot 2050 op te vangen. ‘De oppervlakte van wel goed ontsloten toplocaties is in theorie voldoende om de 800.000 extra Vlamingen tegen 2050 plaats te geven om te wonen en te werken’, zeggen de Vito-onderzoekers Guy Engelen en Lien Poelmans. Zonder dat we te krap op elkaar moeten wonen, verzekert Vito.

 

‘Bepaalde factoren zullen mensen dwingen andere keuzes te maken. Als het door stijgende energiekosten onbetaalbaar wordt een afgelegen woning nog te verwarmen, bijvoorbeeld. In plaats van voor dat soort woningen nog isolatiesubsidies uit te keren zou de overheid beter aanmoedigen ze te slopen.’

In kaart: inventaris van de Vlaamse grond

De Vito-onderzoekers maakten een inventaris van de Vlaamse grond. Volgens die berekeningen ligt meer dan 36.000 hectare die bestemd is voor woningen, industrie of transport, in the middle of nowhere. Een veel kleiner deel van de grond met harde bestemming, 18.800 hectare, ligt op plaatsen die wél goed ontsloten zijn en waar er al voldoende voorzieningen zijn.