Nieuws

Betonstop: Schauvliege on tour om platteland te sensibiliseren

6 februari 2017

Om de mensen diets te maken dat we anders moeten gaan wonen, gaat Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) de boer op. Dat meldt De Standaard.

De onderzoeksinstelling VITO heeft ter voorbereiding van de betonstop een inventaris gemaakt van de Vlaamse grond. Bijna de helft van de beschikbare grond met een harde bestemming, 36.000 hectare, blijkt afgelegen te liggen.

 

Er is, naast nieuwe wettelijke regels, een cultuuromslag nodig om te voorkomen dat nog meer Vlamingen op de buiten gaan wonen en lintbebouwing erbij komt, erkent minister van Omgeving Joke Schauvliege.

 

De minister gaat daarom letterlijk de boer op om met mensen te praten. Deze maand alleen al gaat ze op een tiental avonden in dialoog met burgers over onze ruimtelijke ordening, klinkt het.

 

Buiten de steden leeft er een grote nieuwsgierigheid maar ook een grote ongerustheid dat straks niemand meer in het landelijk gebied mag gaan wonen of dat het platteland geen toekomst meer heeft. 'Dat is niet juist. Ook niet dat alleen nog in de steden geïnvesteerd zal worden. Op het platteland is er zeker nog ruimte voor kernverdichting.'

 

Eigenaars hoeven overigens geen heuse onteigeningsgolf te vrezen. De Vlaamse Regering werkt op dit moment aan nieuwe wettelijke instrumenten zoals de ‘verhandelbare ontwikkelingsrechten’.