Nieuws

Proefprojecten cohousing binnenkort minstens zes jaar vrijgesteld van Vlaamse regels

7 februari 2017

Iedereen die dat wil kan binnenkort een proefproject rond cohousing starten en wordt daarbij voor minstens zes jaar vrijgesteld van de heersende regels. Dat meldt Ik ga Bouwen & Renoveren. Het ontwerpdecreet werd vorige week goedgekeurd in de commissie Wonen van het Vlaams parlement.

Wie een samenhuisproject wil opstarten dat binnen de huidige regels niet te realiseren is, krijgt gedurende zes jaar vrijstelling van de bestaande wetgeving. Zo zal er kunnen worden afgeweken van de minimale woonoppervlakte, omdat er ook gemeenschappelijke ruimten zijn.

 

Naast de Vlaamse wetten staan er ook federale in de weg, die niet door het proefproject worden opgeheven. Zo krijgen alleenstaanden of werkzoekenden bijvoorbeeld problemen met de sociale zekerheid als ze met andere mensen gaan samenwonen. Die hinderpalen zullen idealiter tijdens de proefperiode worden opgelost met het federale niveau.

 

De periode van het proefproject kan na afloop nog eens met maximaal vier jaar worden verlengd. Daarna kunnen de deelnemers een vergoeding krijgen om zich alsnog met de wet in orde te stellen, klinkt het.

 

De projectoproep wordt binnen de twee maanden gelanceerd, laat minister van Wonen Liesbeth Homans weten.