Nieuws

20ste Gouden Baksteen voor Hilde Crevits en Philippe Muyters

13 februari 2017

Bouwunie reikt de Gouden Baksteen uit aan Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits én Vlaams minister van Werk Philippe Muyters voor het “duaal leren en werken”. Het duaal leren en werken heeft tot doel van de alternering tussen leren en werken een positieve keuze te maken. Dankzij de beslissing van beide ministers kunnen binnenkort veel meer leerlingen in secundaire bouwscholen duaal leren en werken. Bouwunie verwacht veel van dit systeem. Het zal zorgen voor een hogere instroom van goed, praktijkgericht opgeleide en gemotiveerde jongeren in de bouwsector.

De uitreiking van de Gouden Baksteen op vrijdagavond 10 februari in ’t Bau-Huis in Sint-Niklaas vormt het hoogtepunt van het jaarlijkse evenement van Bouwunie voor de Vlaamse bouwsector.

 

De Gouden Baksteen, een initiatief van Bouwunie, bekroont elk jaar een verdienstelijke politieke persoonlijkheid of organisatie omwille van haar of zijn positieve impact op de bouwsector. Het evenement startte als een jaarlijkse nieuwjaarsreceptie maar is ondertussen uitgegroeid tot het grootste evenement van de Vlaamse bouwsector.

De uitreiking van de Gouden Baksteen staat er centraal. 

 

De Gouden Baksteen gaat dit jaar naar de Vlaamse ministers Hilde Crevits (onderwijs) en Philippe Muyters (werk) omwille van het “duaal leren en werken”. Dit moet van de alternering tussen leren en werken een positieve keuze maken.

 

Dankzij de beslissing van beide ministers kunnen binnenkort veel meer leerlingen in secundaire bouwscholen duaal leren en werken. Nu is deze opleidingsvorm beperkt tot Centra voor Deeltijds Onderwijs en Syntra. Bij het begin van het schooljaar in september startte een proefproject. Zo wordt er onder meer duaal leren en werken aangeboden in de 3de graad Ruwbouw. Volgend schooljaar gaat duaal leren en werken ook van start in bijkomende richtingen zoals de 3de graad Decoratie- en schildertechnieken en in de 7de jaren Kraanbestuurder en Dakwerken.

 

“Jongeren die “duaal leren en werken” komen met een pak ervaring en dus sterker op de arbeidsmarkt. De bouwsector heeft daar echt nood aan”, aldus Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “We zullen het duaal leren en werken dan ook actief promoten naar de bouwbedrijven toe zodat ook zij zich hiervoor voluit engageren.”

 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits:  “Ik ben zeer tevreden met de erkenning die Onderwijs en Werk van de bouwsector krijgen voor het nieuwe duaal leren. Het is onze gezamenlijke ambitie om van duaal leren een sterk merk te maken dat jongeren de best mogelijke ontplooiingskansen biedt dankzij de combinatie van een sterke algemene vorming in de klas en levensecht leren op de werkvloer. Op die manier plaatsen we hen met beide voeten stevig op de arbeidsmarkt en in het leven.”

 

“Ook ik ben vereerd”, vult Vlaams minister van Werk Philippe Muyters aan. “Ik hoop dat duaal leren en werken zo nog meer bekendheid krijgt in de bouwsector. Onze ambitie is duidelijk: we geven jongeren de kans om iets te doen wat ze graag doen én bereiden hen tegelijk heel goed voor op hun later professioneel leven. Het bedrijfsleven zoekt goede geschoolde mensen met de juiste attitude. Ik ben ervan overtuigd dat duaal leren en werken topkwaliteit kan leveren, dankzij de samenwerking tussen onderwijs, werk en ondernemingen.”

 

Dit jaar viert de Gouden Baksteen zijn twintigste verjaardag. In het verleden mochten persoonlijkheden als Europees commissaris Marianne Thyssen, premier Yves Leterme, Vlaams minister-presidenten Patrick Dewael en Kris Peeters, de ministers Leo Peeters, Didier Reynders, Dirk Van Mechelen, Frank Vandenbroucke, Sabine Laruelle, Marino Keulen en Hilde Crevits en staatssecretaris Bart Tommelein de begeerde trofee in ontvangst nemen. Maar ook organisaties als de Gezinsbond, Vlaanderen Bouwt, Centrum Duurzaam Bouwen en Zonnige Kempen vielen al in de prijzen. “Beleidsacties op een positieve manier waarderen” is de filosofie achter het gebeuren.

Nuttige links
Interview Bouwkroniek

Engagement van bedrijven is essentieel om van duaal leren en werken een succes te maken