Nieuws

Eandis verwelkomt digitale meters met nieuwe meterkast

15 februari 2017

Volgend op de beslissing van de Vlaamse regering over de gefaseerde invoering van digitale meters, heeft Eandis groen licht gegeven voor de introductie van een nieuwe elektriciteitsmeterkast. De nieuwe ‘25D60’ zal vanaf 1 januari 2018 verplicht worden bij nieuwbouw of renovatie van gezinswoningen en kleine bedrijven. Ze maakt elke meetopstelling klaar voor de toekomst. Er kan immers zeer snel een digitale meter in worden geplaatst.

Toekomstgericht

 

De introductie van een nieuwe generatie digitale elektriciteitsmeters staat voor de deur, ook in Vlaanderen. De productie van de huidige klassieke meters met mechanisch telwerk is immers gestopt. Bovendien besliste de Vlaamse regering over een stapsgewijze invoering van digitale meters vanaf 2019. Eandis speelt vandaag al in op die evolutie door zijn elektriciteitsmeterkasten aan te passen.

 

Het donkergekleurde doorkijkdeksel van de huidige ‘25S60‘-meterkast, die begin de jaren ’90 werd geïntroduceerd, is niet geschikt om een elektronisch display af te lezen of te bedienen. Het deksel bedekt de meter immers integraal, en een klant met een elektronische meter moet op de display-knoppen kunnen drukken om het scherm af te lezen en door de verschillende indexen te kunnen scrollen. Bovendien moeten klanten ook kunnen ‘inpluggen’ op hun digitale meter, bijvoorbeeld om hun verbruikswaarden te raadplegen.

 

Update met minimale wijzigingen

 

De nieuwe meterkast, die ook perfect kan worden gebruikt met een klassieke meter, bereidt de elektriciteitsaansluitingen voor op de toekomst. De wijzigingen zijn bewust minimaal gehouden, met zo beperkt mogelijke kosten en milieu-impact. De buitenafmetingen van de nieuwe kast blijven exact hetzelfde als de oude. Ook de bodem, het tussenkader en alle elektrische componenten kunnen worden hergebruikt. Enkel het deksel is nieuw. Dat is voortaan halfopen, en biedt zowel ruimte voor een klassieke als een elektronische meter. Uiteraard voldoet de nieuwe kast aan alle veiligheidsvoorwaarden.

 

De nieuwe ‘25D60’, met de ‘D’ van digitaal, is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen verschillende hoogtechnologische spelers die actief zijn in Vlaanderen. Via ‘rapid prototyping’, warmte- en mouldflow-simulaties kon de nieuwe kast snel en kwalitatief worden ontwikkeld. Zo zal ze een kostenefficiënte uitrol van digitale meters mee kunnen ondersteunen. Het model houdt rekening met alle Europese technische standaarden die vandaag bekend zijn. De kast zelf zal worden geproduceerd in de Gentse vestiging van General Electric.

 

Stapsgewijze uitrol

 

De sector zal in de loop van 2017 worden ingelicht over de komst van de nieuwe elektriciteitsmeterkast. Zo kunnen elektriciens en elektro-installateurs, die de kasten plaatsen, tijdig hun voorraden van de oude kasten verwerken. Voor aansluitingen groter dan 56 kilovolt-ampère (kVA), zoals bij grotere of industriële bedrijven, wijzigt er niets en blijft de oude deksel bestaan.

Nuttige links
www.eandis.be/nieuwemeterkast

Alle info over de nieuwe meterkast