Architectuur

Passiefkantoren-complex Post X krijgt snel vorm

16 februari 2017

Langs de Antwerpse ring krijgt Post X snel vorm. De grootschalige ontwikkeling zorgt voor een aanzienlijke uitbreiding van de kantorenmarkt in de sinjorenstad. Een duurzame uitbreiding, want Post X is ook een passiefontwikkeling. VK Architects & Engineers staat in voor het duurzaam ontwerp, M&E engineering, akoestiek en EPB.

Met Post X krijgt Antwerpen een aanzienlijke uitbreiding van zijn kantorenvastgoed. De ontwikkeling biedt met 130.000 m² ook plaats aan allerhande nevenfuncties voor de toekomstige huurders, zoals een business center, supermarkt, sport en ontspanning, en verschillende restaurants. Daarnaast zal een hotel 140 kamers aanbieden. Syntra AB is ondertussen al een goed jaar actief op de site. 

 

In totaal zal de site een werkplek bieden aan 4.000 mensen, vlakbij verschillende aansluitingen met het openbaar vervoer en een belangrijke verkeersader.

 

Hoogstaande architectuur en passiefbouw

 

Post X wil duidelijk hoogstaande kantoren op de Antwerpse kantorenmarkt introduceren, met Stéphane Beel en Jaspers-Eyers als ontwerpers.

 

De beoogde kwaliteit blijkt ook uit de duurzame aanpak en benadering. De kantoren zullen de helft minder verbruiken dan standaard kantoorgebouwen. In ontwerpfase werd een ambitieniveau van E50 vooropgesteld, ver onder de toenmalige norm van E100 en vijf jaar voor E50 de wettelijke norm werd. Daardoor wordt Post X ook een van de grootste passieve kantoorprojecten van België. Daarbij werden alle parameters in rekening gebracht, van oriëntatie en beglazingsratio tot de toegepaste technieken, zoals betonkernactivering.

 

Ondertussen zijn een aantal gebouwen al opgeleverd. KPMG en Crelan nemen dit jaar hun intrek op de site, en vervoegen zo Kuehne+Nagel. Midden 2017 wordt een volgende grote oplevering voorzien. De opening van het hotel is gepland voor begin 2018.

 

Foto: VK Architects & Engineers