Nieuws

'Je kan leven in, met, door architectuur maar niet van architectuur’

21 februari 2017

In de rubriek 'Beroepsgeheim' in De Standaard laat een architect zijn gedachten lezen. Wij verzamelen hieronder enkele frappante quotes.

"Vakmanschap – het architectuurambacht – slaagt erin mooie verhoudingen te creëren waarbij de vijf gewaarwordingen tot een eenheid versmelten en zo een sublieme ervaring scheppen."

 

"Starchitecture, met sterarchitecten die wereldwijd de skyline uittekenen, is ook niet altijd een goede zaak. Het riskeert spektakelarchitectuur te worden, het Bilbao-effect, een belichaming van het internationale vedettedom."

 

"Een opdrachtgever liet me ooit weten dat een eerste ontwerp hem niet beviel. Hij vroeg een tweede voorstel en ook dat keurde hij af. Bij het derde ontwerp kreeg ik de mededeling: “Van bij het begin wist ik dat het eerste ontwerp goed zat, maar ik wou drie ontwerpen, omdat ik je ervoor betaal.”

 

"Uiteindelijk wordt maar één van de zeven opdrachten waarvoor je aan het tekenen gaat daadwerkelijk uitgevoerd."

 

"Maar achter de glamour van de architectuur gaat armoede schuil. Ook de financiële. Veel architecten zitten aan de grond. Na vijf jaar is nog maar 25 procent van de afgestudeerden als zelfstandig architect werkzaam."

 

"‘Dus, kan je leven van architectuur? Je kan leven in, met, door architectuur maar niet van architectuur."

 

"Ons ultieme doel is tijdloosheid. Gebouwen en ruimtes met sensaties. Dat is niet hetzelfde als sensationeel."