Nieuws

Digitale bouwaanvraag sinds donderdag overal verplicht

Pieter De Groote • 23 februari 2017

De Vlaamse overheid geeft donderdag, 23 februari 2017, het startschot voor de omgevingsvergunning. Digitaal indienen is voor u als architect dan meteen de regel.

Voor de omgevingsvergunning zelf moet u echter op veel plaatsen nog even geduld oefenen. Informeer u dan ook goed of u het ‘digitaal loket voor bouwaanvragen’ (DBA of digitale bouwaanvraag) moet gebruiken of het ‘digitaal loket voor omgevingsvergunningen’ (omgevingsloket), want dit is niet hetzelfde.

DBA  ≠ Omgevingsloket

 

Dit verandert er voor u vanaf 23 februari:

 

 • Alle bouwaanvragen dienen zonder uitzondering verplicht digitaal te gebeuren*:
  • Bouw- en milieuvergunningsaanvragen bij de gemeenten Dilsen-Stokkem, Herstappe, Langemark-Poelkapelle en Staden, de provincies en het Vlaams gewest verlopen vanaf 23 februari volledig conform de nieuwe wetgeving.

   => Hier werkt u dus meteen met het ‘digitaal loket voor omgevingsvergunningen’ (omgevingsloket)
    
  • M.b.t. aanvragen bij andere gemeentes gaat dit pas later van start. Zij vroegen immers uitstel aan.
   • Beersel start op 18 april 2017
   • Diest start op 2 mei 2017.
   • Al de rest start op 1 juni 2017.
    Hier blijven de stedenbouwkundige en de milieuvergunning zo lang nog apart bestaan, met twee aparte aanvragen.
    => Hier werkt u zo lang nog met het ‘digitaal loket voor bouwaanvragen’ (DBA of digitale bouwaanvraag)
    Deze gemeentes werken dus nog even verder met de huidige procedurele bepalingen m.b.t. stedenbouwkundige vergunningen, verkavelingsvergunningen en milieuvergunningen.

 

 • Milieuvergunningen zijn zonder uitzondering van onbepaalde duur.

Maak vlot de overgang met behulp van deze Vitruviuscursussen:

 


DI 14/03, Mechelen
DI 21/03, Gent
 


DO 11/05, Gent
MA 15/05, Leuven

Standpunt NAV

 

NAV is voorstander van de digitalisering en hoopt dat dit alles de beloofde administratieve vereenvoudiging oplevert. Toch rekent NAV erop dat de gemeentes de nodige goodwill aan de dag leggen voor zij die verder op papier wensen in te dienen. Voor de digitale bouwaanvraag wordt immers een specifieke oefenomgeving beschikbaar die toelaat kennis te maken met de verschillende functionaliteiten en met de nieuwe aanpak. Netwerk Architecten Vlaanderen vindt het jammer dat architecten meteen verplicht worden dit te gebruiken, zonder de mogelijkheid te hebben gekregen om te oefenen. Architecten worden zo eens te meer de trekker van een nieuwe regelgeving. NAV dringt aan op een goede ondersteuning hiervan vanuit de Vlaamse, provinciale en lokale overheden. We roepen onze leden ook op om eventuele knelpunten aan ons te signaleren, zodat we hierrond actie kunnen ondernemen waar nodig.

 

* behalve in faciliteitengemeenten