Nieuws

Leo Van Broeck: 'Schaf verplichte aanstelling van architect af'

8 maart 2017

Tijdens een evenement van Archipel in Gent liet Leo Van Broeck weten dat hij werkt aan een visienota om de stedenbouwkundige voorschriften te versoepelen. Dat meldt Architectura.be Verder denkt hij ook aan een light versie van de open oproep en vraagt hij zich af of we niet moeten afstappen van de verplichte inschakeling van de architect.

Op 2  maart organiseerde Archipel een interviewavond met Leo Van Broeck en bOb Van Reeth over hun visie op architectuur en het bouwmeesterschap.

 

Opvallend was vooral zijn pleidooi om af te stappen van de verplichte aanstelling van een architect. Door die verplichting ziet de modale Vlaming de architect veeleer als een noodzakelijk kwaad dan als een meerwaarde voor zijn bouwproject, aldus de Bouwmeester. In Zwitserland is het bijvoorbeeld niet verplicht om voor alle structurele bouwwerken een architect in te schakelen, wat volgens Van Broeck tot een hogere tevredenheid leidt. Een veel gezondere situatie, vindt hij.

 

Als uitsmijter nog een  treffende oneliner van Leo Van Broeck: “De bouwmeester is de Touring Wegenhulp van de ruimtelijke ordening.”

NAV Poll: Monopolie architecten

 

Wat is uw mening hierover? Laat het ons weten via de NAV Poll.