Nieuws

Architecten Goris en Coussée over De Krook: 'Dit was een geweldige kans'

9 maart 2017

De architecten Ralf Coussée en Klaas Goris zijn blij met de manier waarop ze De Krook in de oksel van de Schelde hebben gelegd, zeggen ze in Het Nieuwsblad. Zonder spektakel, op maat van de omgeving en als een publieke ruimte.

Was het een droom om op deze plek iets te doen, in de stad waar jullie werken?

Ralf Coussée: “Die vergeten plek was ons al bekend uit onze studententijd. Het was een geweldige kans, niet zozeer een droom.”

Klaas Goris: “Met Paul Robbrecht hadden we al meegedaan aan de ontwerpwedstrijd voor het Muziekforum. Toen waren we niet bij de laatste vijf. Toen ze ons deze keer wél selecteerden, hadden we alle hoofdlijnen al in ons hoofd.”

 

Wat zijn die hoofdlijnen?

KG: “De snelle verbinding tussen het Wilsonplein en het Laurentplein via een soort horizontaal platform in de stad. Daarnaast bewaren en bewaken we de intimiteit van de wijk rond het Wintercircus.”

RC: “Die verbinding was noodzakelijk om die plek uit haar isolement te halen. Voordien liep je hier naar beneden en belandde je in een gat, met straten waar niets was, behalve vuil en vandalisme. Door het open te trekken, krijgt die plek betekenis.”

 

Zullen de mensen het gebouw ook echt gebruiken?

RC: “Ik hoop dat er een inspirerende kruisbestuiving ontstaat tussen alle bewoners. We hopen dat het Wintercircus daar zal op inpikken.”

KG: “De Krook is geconcipieerd als een stedelijk interieur. Men komt er studeren, koffiedrinken, praten, verpozen, boeken halen en lezen. De ruimtes in dit gebouw zijn bijna een verlenging van de stad en haar pleinen.”