Nieuws

Hoorzitting Renovatiepact met Kati Lamens: ‘Renovatie is meer dan energie’

15 maart 2017

Verschillende stakeholders gaven vandaag hun visie over het Renovatiepact tijdens een hoorzitting in het Vlaams Parlement. Vlaanderen wil zo een coherent actieplan uitwerken dat leidt tot een sterke verhoging van de renovatiegraad. NAV-voorzitter Kati Lamens benadrukte er dat renoveren veel verder gaat dan energetische ingrepen.

De Vlaamse Overheid wil tegen 2050 alle bestaande woningen even energiezuinig maken als de nieuwe. Daarom overweegt ze de ontwikkeling van een nieuw deskundigenprofiel: de renovatieadviseur. Kati Lamens: “De renovatieadviseur is oorspronkelijk vertrokken vanuit een energetisch motief. We wijzen er als beroepsvereniging echter op dat dit niet volstaat. Een renovatie moet verder gaan dan het energieverhaal. De persoon die deze adviezen gaat geven moet van alle markten thuis zijn.”

 

Kati Lamens onderstreepte het belang van een uitgebreide aanpak met aandacht voor álle aspecten. Ze gaf onder meer het pijnlijke voorbeeld van een bouwheer die zijn woning wenste te isoleren.

“Via een gratis adviseur kreeg het gezin de raad om eerst de gevelschil aan te pakken. Toen de isolatiewerken al in uitvoering waren, kwam de gemeente langs en legde de werken stil. Nochtans had de adviseur aangegeven dat er geen vergunning nodig was voor ingrepen aan de voorgevel zolang er geen raamopeningen e.d. wijzigen.”

 

Uiteindelijk klopten de bewoners aan bij het bureau van Kati Lamens. De woning bleek zonevreemd te liggen en grensde aan een weg waar ze geen toelating kregen om via het rooilijndecreet 14 cm over de rooilijn uit te breiden. Alles moest afgebroken worden. Om de woning te kunnen isoleren bleken er maar twee mogelijkheden te zijn: ofwel aan de binnenkant, ofwel de volledige gevelsteen verwijderen en een nieuwe schil plaatsen.

 

“Waar ze vertrokken zijn met een budget van 25.000 euro, zitten we op dit moment aan een budget van 85.000 euro om het geheel in orde te brengen.”

 

Het advies van NAV? Wijs woningeigenaars de weg naar de vele reeds aanwezige, onafhankelijke en goed geschoolde adviseurs op de bouwmarkt.

 

Video

 

Bekijk de volledige bijdrage van Kati Lamens vanaf minuut 39.