Nieuws

Bart Eeckhout: ‘Het gerommel stopt niet’

3 april 2017

De Ronde van Vlaanderen biedt een uitgelezen kans om een blik te werpen op de ruimtelijke stand van het gewest. Ook al zijn we geneigd op een wielerhoogdag Vlaanderen 'schoon' te vinden, wat de helikopterbeelden tonen is lang niet altijd fraai, schrijft Bart Eeckhout, hoofdredacteur van De Morgen, vandaag in een opiniestuk.

"Die historische ruimtelijke verrommeling ligt aan de oorsprong van vele problemen die het samenleven in het welvarende Vlaamse gewest soms toch minder aangenaam maken. Dat ons verkeer zo dodelijk blijft, heeft te maken met die ruimtelijke wanorde, dat de files pieken evenzeer. Maar ook de ongezonde lucht, het tekort aan beschermde natuur of de inefficiëntie van het openbaar vervoer vinden hun oorsprong in die Vlaamse/ Belgische erfzonde."

 

"Om daar wat aan te doen, heeft de huidige Vlaamse regering de belangrijke beslissing genomen om te stoppen met het verknoeien van de open ruimte. Die beslissing komt laat, en gaat ook pas laat in (in 2040), maar toch is het een belangrijke breuk met de geïnstitutionaliseerde plantrekkerij van voorheen. Maar 2040 is nog ver weg. Dat biedt regeringen, nu en later, helaas ook veel kansen om de beslissing af te zwakken."


"En zo kan het dus dat vorig jaar het aantal bouwvergunningen in overstromingsgebied toch weer met een ruk omhoog is gegaan."

 

Eeckhout pleit dan ook om niet te wachten tot 2040 om het gerommel tegen te gaan.