Nieuws

Gent en Mechelen winnen Prijs Publieke Ruimte 2017

4 april 2017

Op 29 maart werd tijdens het Congres Publieke Ruimte voor de tiende keer de Prijs Publieke Ruimte uitgereikt. De onderscheiding ging naar de stad Gent voor de transformatie van de voormalige textielfabriek De Porre tot een veelzijdig buurtpark. Mechelen wint de eerste publieksprijs met de Rik Wouterstuin.

De Porre Gent - Foto: Stad Gent

Met de jaarlijkse onderscheiding moedigt het kenniscentrum Infopunt Publieke Ruimte gemeentebesturen en andere opdrachtgevers aan om werk te maken van kwaliteitsvolle leefomgevingen.

 

"Gent is topstad op Europees niveau”


De textielfabriek De Porre in Gentbrugge sloot in 1980 de deuren waarna de stad Gent de terreinen opkocht. Enkele jaren geleden werd op de voormalige fabriekssite een boeiend buurtpark ingericht waar veel te zien en te beleven valt. De jury van de Prijs Publieke Ruimte is onder de indruk dat alle ingrepen weloverwogen en met respect voor de industrieel-archeologische identiteit van de plek zijn gebeurd.

 

Mechelen maakt centrum luchtig en levendig

 

“Mechelen slaagt erin om zuurstof te brengen in de dichtbebouwde historische binnenstad, dankzij het openleggen van de vlieten en het creëren of toegankelijk maken van groene ruimten. Dat past in een duidelijke beleidsvisie om de stad luchtig en levendig te maken voor bewoners en bezoekers.” De Rik Wouterstuin is onderdeel van een ruimer parken- en tuinenplan en ook hier ligt zo’n vlietje.

Foto: Stad Mechelen