Nieuws

Leo Van Broeck: 'Half miljoen extra woningen kunnen we aan'

6 april 2017

Om aan de verwachte toename van het aantal huishoudens in Vlaanderen te beantwoorden, moet er tegen 2050 een half miljoen nieuwe woningen bijkomen, meldt De Morgen. "Ruimte zat", zegt de Vlaamse bouwmeester.

Tegen 2060 zal de helft van de bevolking single zijn, voorspelde het Planbureau vorige maand. Dat is het gevolg van de vergrijzing en veranderende opvattingen over het gezin. Het stelt de overheden voor tal van uitdagingen, zoals het voorzien van voldoende woningen. De Vlaamse regering houdt het op 500.000 extra wooneenheden tegen 2050. De prognose vormt de basis van de conceptnota 'Slim wonen en leven'.

 

De vraag is echter of de immense nood aan nieuwe wooneenheden die de verkleining van de gezinnen met zich meebrengt, niet haaks staat op de betonstop?

 

"Nee", zo zegt Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck. "In de bestaande kernen en woongebieden kunnen er nog 3 miljoen mensen bijkomen eer we de bevolkingsdichtheid van pakweg Engeland bereiken. Een half miljoen woningen extra kunnen we dus probleemloos aan, zonder dat we alle woonuitbreidingsgebieden moeten aansnijden. Er is in Vlaanderen verdichtingscapaciteit bij de vleet, maar we moeten de stap durven te zetten."