Opinie

"100 bladzijden"

Kati Lamens, voorzitter NAV • 19 april 2017

Nee, dat is niet de omvang van de roman die de Man Booker Prize heeft gewonnen. Het is het aantal bladzijden (in Word) met alle opmerkingen die we ontvingen naar aanleiding van een enquête over de digitale bouwaanvraag in Vlaanderen.

Wij architecten hebben een huizenhoge tolerantiedrempel inzake administratieve rompslomp. Sisyfus achterna rollen we dagelijks een onmenselijke last de berg op, om de volgende dag braafjes opnieuw te beginnen. Een fenomeen dat zich niet stoort aan taal-, gewest-, provincie-, gemeente- of andere grenzen. In mijn wildste dromen zie ik soms, in 3D en kleur, hoeveel meer architectuur we hadden kunnen maken zonder die verspilde tijd. Dromen…

 

Wij architecten hebben een administratief rinocerospantser gekweekt. Maar door wat de Vlaamse overheid presteert met de digitale bouwaanvraag, staan we ook nog eens voor aap. Sinds 23 februari moet een bouwaanvraag in Vlaanderen verplicht digitaal gebeuren. Maar dat digitale loket blijkt een moeras waaruit zelfs de befaamde vlecht van baron von Münchhausen geen uitweg meer biedt.


Uit de ellenlange lijst van opmerkingen bij de enquête hebben enkele uitspraken mij sterk getroffen. Waarom wordt het altijd complexer in plaats van eenvoudiger? Waarom is een deugdelijke testfase onmogelijk? Hoe noem je een helpdesk die je geen byte vooruit helpt (iets waar de mensen van de helpdesk zelf weinig aan kunnen doen)?


Wij zijn grote voorstanders van digitalisering. Maar de eerste de beste tiener (of jonger) weet dat er dan wel een aantal randvoorwaarden zijn. Een voldoende krachtige server bijvoorbeeld. Inlog- en inputmogelijkheden die niet gemodelleerd zijn op de Mexicomuur van Trump. Een transparant overzicht met wat gelukt is aan upload. En zo kan ik nog wel even doorgaan. 100 bladzijden, om precies te zijn.

Bronnen
  • DIMENSION 44