Nieuws

Woonlening binnenkort voor volle 100 procent mogelijk?

20 april 2017

Het lijkt erop dat woonleningen voor de volledige aankoopprijs van een woning weer mogelijk worden, meldt Het Nieuwsblad. Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD) heeft verzekeraars en banken bijeengebracht om een verzekering uit te werken voor riskantere leningen.

© Bart Dewaele

Een aantal verzekeraars zijn bereid een verzekering uit te brengen die jonge gezinnen moet helpen om toch een woonlening voor de volle 100 procent van de aankoop van hun woning te kunnen krijgen. Dat bevestigt Peter Wiels van Assuralia.

 

Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein: “Als je maar 80 procent mag lenen, loopt het bedrag dat je meteen op tafel moet leggen snel op."

 

Topman Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw schat dat jaarlijks zo’n 2.000 gezinnen hiermee geholpen kunnen worden. Het gaat om gezinnen die een vast inkomen hebben, en dus een lening kunnen afbetalen, maar onvoldoende spaarcenten hebben om een grote eigen inbreng in de aankoop te hebben nu de banken almaar strenger worden.

 

De bal ligt nu in het kamp van de Nationale Bank. Tommelein is van plan een officieel advies hierover te vragen: de verzekering heeft namelijk pas zin als de extra kapitaalbuffer voor de banken hiervoor wegvalt.