Architectuur

Suikerpark Veurne: ‘ambitieus en innovatief nieuw stadsdeel’

25 april 2017

De site van de voormalige Suikerfabriek in Veurne wordt omgevormd tot een nieuw groen stadsdeel. Dat meldt Architectura.be. Team DELVA Landscape Architects / Urbanism werkte het masterplan Suikerpark uit samen met een team van architecten en ingenieurs. De industriële site krijgt een multifunctioneel karakter met een mix van wonen en werken, kleinhandel, groene pleinen en een natuurpark.

Beeld: Landscape Architects / Urbanism

Met het Suikerpark krijgt Veurne een aanzienlijke uitbreiding. De te ontwikkelen hectares zullen een geheel nieuw, groen stadsdeel vormen tussen de historische stad en de dijken rond een veelheid van waterbekkens.

 

Projectontwikkelaar ION vormde voor het ontwerp van dit masterplan een team met DELVA Landscape Architects, ARA, B-architecten, Denc!-Studio, A1 planning, CroonenBuro 5, Antea Group, 3E, Common Ground en Envisan. Met hun ambitieuze ontwerp wonnen ze de architectuurwedstijd georganiseerd door WVI.
 

“Het Suikerpark moet een plek worden waar wonen en werken samenkomen te midden van een groene oase”, klinkt het bij de architecten van het masterplan. “Wonen of ondernemen in het Suikerpark betekent ‘duurzaam leven’ op zijn best. Het Suikerpark biedt mogelijkheden voor gezinnen en bedrijven, jong en oud. De toekomst van de stad ligt in innovatieve woonconcepten en het aanbieden van productieve ruimten.”

Het kloppend hart van de nieuwe site wordt het Suikerplein: een inspirerende  ontmoetingsplaats met onder meer een incubator voor start-ups, horeca, werkateliers gekoppeld aan kleinhandel, complementair aan de binnenstad. Zo wil Suikerpark een magneet worden voor startende ondernemers en bedrijven.

Beeld: DELVA Landscape Architects / Urbanism