Innovatie

Pionier in daktuinen klaar voor de groene stad van morgen

8 mei 2017

IBIC neemt in België al 20 jaar het voortouw in de realisatie en onderhoud van groendaken en daktuinen. Een pionier die zijn pole position wil behouden, moet blijven werken aan zijn toekomstvisie. IBIC breidt zijn diensten daarom uit met een state of the art design team. Daarbij horen een lentefrisse site, een nieuw logo en een ijzersterke baseline. Bouwheren, aannemers en (landschaps-) architecten vinden nu alle expertise en specialisaties onder één dak.

Foto: IBIC

Het nieuwe, getalenteerde DESIGN-team van IBIC beschikt over de allerlaatste technologische 3D-technieken, waardoor bouwheren en architecten lang voor de werken van start gaan het ontwerp kunnen visualiseren. Een virtuele totaalbeleving. Aan het ontwerp hangt meteen het prijskaartje voor de realisatie en het onderhoud. Met het BIM-pakket wordt het ontwerp van IBIC bovendien vlekkeloos geïntegreerd in de bestaande plannen. Alle partijen hebben zo inzicht in de technische aanpak en kostprijs.
 
Natuurlijk blijft de afdeling REALIZE van IBIC de gereputeerde partner voor alles wat te maken heeft met de aanleg van daktuinen en groendaken. Onze projectleiders en technische adviseurs staan garant voor de deskundige installatie van het juiste type groendak. De groenspecialisten van onze dienst CARE zorgen voor onderhoud en nazorg zodat elke realisatie in topvorm blijft.
 
IBIC slaagt erin met de combinatie ontwerp, realisatie en onderhoud om totaaloplossingen voor daktuinen en groendaken te bieden. De praktijk wijst uit dat architecten, tuinarchitecten en aannemers meer kunnen doen voor hetzelfde geld, als ze van bij hun eerste ontwerpen rekening houden met de aanleg van een daktuin of een groendak. Ze vermijden ook technische valkuilen. Zo slaagt IBIC erin technische en esthetische topresultaten te behalen op een budgetvriendelijke wijze.

“We hebben hard gewerkt aan onze toekomstvisie en de uitbreiding van onze dienstverlening. Het is niet overdreven om te zeggen dat IBIC zichzelf heeft heruitgevonden, waarmee we onze voortrekkersrol bevestigen.”, zegt Managing Director Nancy Adriaenssens. “Bij onze frisse kijk op de toekomst past dan ook een nieuw logo met een sterke baseline: taking green to a higher level. Ook onze site en andere communicatiemiddelen namen we flink onder handen.”

 

Voor een leefbare stad

 

Nancy Adriaenssens: “Het nieuwe IBIC is het antwoord op de vragen ‘Hoe ziet de leefbare stad van morgen eruit?’ en ‘Hoe kunnen wij die ontwikkelen?’” Architecten, beleidsmakers en aannemers zijn het erover eens: de stad van morgen is een groene stad. Om te beginnen is er de ecologische en esthetische meerwaarde: daktuinen en groendaken zorgen voor meer biodiversiteit. Stadsboeren en stadsimkers zijn geen zonderlingen meer. Een groene omgeving heeft ook een rustgevend effect op wie in de stad woont en werkt. Onderzoek wijst uit dat wie in een groene omgeving werkt, dat efficiënter doet en zich gelukkiger voelt. Bovendien zuivert een groendak de lucht: 300 m2 compenseert 1 ton CO2! Maar er is nog meer.

Groendaken en daktuinen vormen ideale waterbuffers die het rioleringsstelsel ontlasten en waardoor ze overstromingsgevaar helpen te bedwingen. Ook milderen ze de hitte in een dichtbebouwde stad, het zogenaamde heat island effect.
 
“De energiefactuur vaart er wel bij. Een groendak tempert de temperatuur in de zomer.”, zegt Nancy Adriaenssens. “Met een groendak werk je in de hoogte en zo benut je je bouwgrond tweemaal, met ondergronds een parking en daar bovenop een mooie tuin. Een behoorlijke meerwaarde nu bouwpercelen schaarser en duurder worden.” Bij groendaken gaat de dakdichting tot driemaal langer mee. Als dochteronderneming van SOPREMA – dé specialist in dakdichting en -isolatie – biedt IBIC een garantie van 10 jaar op producten en plaatsing.

Nuttige links