Nieuws

Bouwwerven liggen stil door schaarste van isolatiemateriaal

11 mei 2017

Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw zijn de prijzen sinds begin dit jaar al met 30 procent gestegen en lopen de levertermijnen op. Dat meldt VRT Nieuws. Sinds eind april liggen daardoor veel bouwwerven helemaal stil. Onderaan dit artikel vindt u een link met gedetailleerde info voor architecten.

De Vlaamse Confederatie Bouw trekt aan de alarmbel. "Sinds begin dit jaar zijn er prijsstijgingen tot 30 procent", zegt Véronique Vanderbruggen van de Confederatie Bouw aan VRT Nieuws. "Voor bepaalde producten krijgen we zelfs geen levertermijn meer."

 

De toestand is volgens de sectororganisatie "dramatisch". Doordat de isolatie niet kan worden geplaatst, ligt ook de verdere afwerking van de getroffen gebouwen stil.

 

De Confederatie Bouw vraagt aan de overheid om uit te pluizen wat de plotse wereldwijde schaarste heeft veroorzaakt. "Gaat het hier over kartelvorming of afspraken", vraagt Vanderbruggen zich af. "We moeten ook samen zitten met de leveranciers zelf."

 

"Alternatieven gebruiken niet evident"

 

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) benadrukt dat de wetgeving in verband met fiscale aftrekbaarheid van isolatiewerken materiaalneutraal is. "We hebben geen voorkeur voor het product dat wordt gebruikt om te isoleren", zegt hij aan VRT Nieuws. "Er zijn nog andere materialen op de markt."

 

Volgens de Confederatie Bouw is het evenwel niet evident om andere materialen te gebruiken om te isoleren, omdat het product in kwestie veel minder dik is dan de alternatieven op de markt.

Nuttige links
Meer info voor architecten

De aannemer doet zelf een voorstel voor wijziging van materiaal met een bijkomende prijsherziening. Maar in het contract werd opgenomen dat prijsherzieningen niet toegelaten zijn. Wie betaalt deze meerkosten? Of gaat het hier over overmacht? Is er een verschil voor publieke opdrachten?