Nieuws

Uitbreiding burgerlijke aansprakelijkheid in de bouw plenair goedgekeurd

22 mei 2017

Wanneer het over verzekeringskwesties gaat, heerst in de bouwwereld al te vaak onduidelijkheid. Wat als het misgaat tussen de aannemer en de bouwheer? Hoe zit het dan met de aansprakelijkheid? Om duidelijkheid te scheppen, moeten aannemers, studiebureaus en andere bedrijven in de bouwsector voortaan een verplichte tienjarige aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Het wetsontwerp van ministers Kris Peeters en Willy Borsus werd deze maand plenair goedgekeurd, meldt Knack.

Architecten waren al langer verplicht om zich te laten verzekeren, maar de andere actoren in de bouw, zoals aannemers, niet. Dat probleem werd in 2007 al vastgesteld door het Grondwettelijk Hof en is nu rechtgezet. Voortaan moet iedereen, ook bijvoorbeeld studiebureaus, zich laten verzekeren voor een tienjarige aansprakelijkheid.

 

De verzekering is van toepassing voor gebouwen die bestemd zijn voor bewoning. De maximum vergoeding bij schade bedraagt 500.000 euro.

 

De nieuwe regels zijn voor NAV een stap in de goede richting, maar ze gaan niet ver genoeg omdat ze beperkt zijn tot de woningbouw.

Bronnen