Nieuws

België grote winnaar op eerste European Architecture Awards

23 mei 2017

België is de grote winnaar van de allereerste European Architecture Awards dat de meest buitengewone architecturale nieuwbouwprojecten bekroond. Vier Belgische architecten gingen aan de haal met een award, meldt De Morgen.

Foto: Cousseé & Goris

Architecten uit heel Europa stuurden de voorbije maanden massaal hun meest unieke projecten in voor de zogenaamde Oscars voor Europese architecten. Die werden door een vakjury van Europese architecten en experten gekeurd. Vorige week werden de zes winnende projecten en nog twee extra "special prizes" voor duurzaamheid bekendgemaakt. Maar liefst vier Belgische architecten kaapten tijdens de awarduitreiking enkele belangrijke prijzen weg.

 

Het Brusselse JDS Architects won een award in de categorie ‘Urban Development’ dankzij hun project Faaborg Harbour Batheen. Het gaat om een ontwerp voor een nieuwe publieke badplaats in Denemarken. Ook het architectenbureau Cousseé & Goris uit Gent viel in de prijzen. Hun ontwerp voor Crematorium Hofheide in Holsbeek (foto) kreeg een award in de categorie 'Industry'. De derde Belg die met een award aan de haal ging, was Philippe Samyn and Partners in de categorie ‘City Housing Development’. Zij wonnen dankzij hun renovatie van 150 sociale woningen in Brussel.

 

Veelaert Architecten uit Antwerpen won een “special prize” met het project Annonciaden, een site met assistentiewoningen, een kinderdagverblijf, handel en kantoren.

 

Verder gingen drie Europese architecten met de rest van de prijzen lopen. Onder meer het Griekse Georges Batzios Architects voor het ontwerp van een “Tea House” genaamd To Tsai en Daade Deense architecten van C.F. Møller Architects met een kantorencomplex “Bestseller”.

 

Volgens de organisatie wijst het Belgische succes op de professionaliteit van de sector en het opleidingsniveau in ons land.