Bart Lasuy

NAV

Callebaut-architecten, OMGEVING en Coussée & Goris bekroond met Jo Crepain Prijzen

Pieter De Groote • 23 juni 2017

Gisteravond zijn de winnaars van de Jo Crepain Prijzen van NAV bekendgemaakt. Callebaut-architecten mag zich het meest Beloftevol Startend Architectenbureau noemen. OMGEVING ging met de prijs voor Innovatief Architectenbureau aan de haal. De Carrièreprijs was voor het duo Ralf Coussée en Klaas Goris. De uitreiking vond plaats tijdens een wervelende show in de Aula Academica van UGent. Met dit vernieuwde initiatief wil NAV voortaan elke twee jaar vernieuwende bureaus in the picture zetten.

Na een panelgesprek met de juryleden en presentator Wim De Vilder was het aan NAV-voorzitter Kati Lamens om de winnaars van de tweede editie van de Jo Crepain Prijzen bekend te maken. Callebaut-architecten, OMGEVING en Ralf Coussée en Klaas Goris mochten zich tot de gelukkigen rekenen.
 

Bart Lasuy

Carrièreprijs voor Coussé & Goris architecten

 

Een logische keuze, vindt ook architect en jurylid Luc Binst, die tot aan zijn overlijden in 2008 samen met Jo Crepain Crepain Binst Architecture runde. “Net als Jo werden ze ooit gepolst om Bouwmeester te worden, maar daar hebben ze, uit passie voor hun beroep en door hun verslaving aan toparchitectuur, vriendelijk voor bedankt. Het zijn authentieke en collegiale architectuurpersoonlijkheden die een rechte en ethische lijn aanhouden in alles: hun innovatieve architectuur, hun bedrijfsvoering, hun engagement in het onderwijs… Ze slagen erin om zich te laten respecteren door de bouwwereld, ze durven op hun strepen staan, durven hun mond te roeren in functie van de werkbaarheid van ons beroep. Daar plukken ze nu de vruchten van. Het is ook een weloverwogen keuze om dit nu, op dit specifieke moment in hun carrière, toe te kennen. We zochten immers architecten die een lang en proven track record hebben met veel ervaring, maar die nog altijd brandend actueel zijn en zo een ambassadeursrol voor onze sector kunnen vervullen. Ik ben daarom erg verheugd met deze keuze.”
Projecten van Coussée & Goris Architecten zijn onder meer het Zwin Natuurcentrum in Knokke-Heist (i.s.m. GAFPA bureau voor architectuur en stedenbouw), de Waalse Krook in Gent (i.s.m. RCR Arquitectes) en het crematorium Hofheide in Holsbeek (i.s.m. RCR Arquitectes).

Bart Lasuy

Jo Crepain Prijs voor Beloftevol Startend Architectenbureau: Callebaut-architecten

 

In het juryrapport staat te lezen dat Callebaut-architecten al sinds 2006 vanuit Drongen aan de weg timmert in de nichesector van renovatie en restauratie van erfgoed. De restauratie van klassevolle monumenten pakken ze graag wetenschappelijk aan, met grondig vooronderzoek. “Wij geloven dat architectuur zo ontworpen moet worden dat zij mensen het potentieel toont van anders leven, of het nu gaat om kleiner wonen in de stad, meer investeren in duurzame materialen, of investeren in de blijvende waarde van beschermd erfgoed”, aldus zaakvoerder Wouter Callebaut.
Begonnen met twee medewerkers, vierde het haar tienjarig bestaan vorig jaar met 10 vaste medewerkers. “Nu willen we vooral bestendigen. Een belangrijk aspect hierbij is investeren in een goede draagkrachtige basis voor het bureau. Dit omvat o.a. het goed op punt zetten van bureauorganisatie en efficiëntie, maar evengoed in de opleiding en opvolging van de huidige medewerkers.” De ambitie van de zaakvoerder is dan ook om ervaren medewerkers te laten doorgroeien tot partners en uiteindelijk ook vennoten van het bureau.”

Bart Lasuy

Bart Lasuy

Jo Crepain Prijs voor Innovatief Architectenbureau: OMGEVING

 

Vooral de organisatiestructuur is volgens de jury uniek, en een antwoord op de zelfstandigenstructuur die voor de meeste kantoren zo onontkoombaar is: “OMGEVING is namelijk een coöperatieve vennootschap waarin ongeveer de helft van de werknemers aandelen hebben, en directe inspraak krijgen. 30% van de winst wordt onder iedereen gelijkmatig verdeeld, ongeacht aandeelhouderschap, anciënniteit of functie (dus ook de poetsvrouw). En ook hier het grote maatschappelijke engagement, onder andere als ontwerper van vzw Ringland.”

Bart Lasuy

Voortaan elke twee jaar

 

Met de Prijzen wil Netwerk Architecten Vlaanderen architecten aanmoedigen die voortrekkers zijn op het vlak van architectuur, een uitgekiende bedrijfsvoering én maatschappelijk engagement. “Op die manier willen we een hele sector een hart onder de riem steken. Want als er één ding is dat architecten meer verdienen, dan is het boven alles erkenning”, klinkt het. Robbrecht en Daem Architecten en denc!-studio wonnen in 2013 de eerste Jo Crepain Prijzen.

Jo Crepain Prijzen 2017