Architectuur

Winnend project Mijn Huis Mijn Jonge Architect 2011 opgeleverd

19 juli 2017

Begin dit jaar werd het project Bogerse Velden in Lier opgeleverd. Het ontwerp dat bestaat uit 24 sociale koopwoningen is van de hand van net architectuur (toen nog de tijdelijke vereniging DGHJ). In 2011 waren zij de winnaars van Mijn Huis Mijn Jonge Architect, een architectuurwedstrijd die zich richt tot architecten-stagiairs en jonge architecten niet ouder dan 30 jaar. De 24 woningen werden gebouwd in opdracht van de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting.

© Annick Vernimmen Photography

De Mijn Huis Mijn Jonge Architect-jury verkoos in 2011 het ontwerp van de tijdelijke vereniging DGHJ: Jos De Wolf, Bert Goetvinck, Pierre Holvoet en Jeroen Jonckheere, vier ingenieur-architecten die samen studeerden en op dat moment nog in hun eerste stagejaar zaten. Initieel werd de wedstrijd uitgeschreven voor 12 van in totaal 24 te realiseren woningen. Later veranderde de opdrachtgever van gedacht en werd beslist om toch alle 24 koopwoningen in één keer te realiseren – een extra meevaller voor het jonge viertal.

 

Voor hun wedstrijdontwerp op de Bogerse Velden in Lier verlieten de vier architecten de klassieke piste van rijwoningen. Ze schoven de concepten villa en rijwoning op een verrassende manier in elkaar. Zo koppelden ze telkens drie woningen rug aan rug. Hiermee werden de voordelen van een rijwoning (compact, energiezuinig) gecombineerd met die van een villa (open ruimte, uitzicht). De geclusterde woningen ogen als stedelijke villa's, wat de buurt een visuele meerwaarde geeft.