Architectuur

Koen van Synghel over Herman Teirlinckgebouw: 'Tijdloze monumentaliteit'

4 september 2017

Binnenkort verhuizen de Vlaamse ambtenaren naar de site van Tour & Taxis. Daar hebben de Nederlandse architecten Neutelings-Riedijk een dijk van een gebouw neergezet. Dat schrijft architectuurcriticus Koen van Synghel in De Standaard.

"Welbeschouwd is het eerder een stuk stad dan een gebouw. De architecten schikten publieke functies zoals cafetaria, auditorium en koffiebars langs een meanderende binnenstraat. Net als in een stad krijgt die straat open ruimtes, nu eens links en dan weer rechts, opgevat als tuinen en overdekte publieke parkjes. Het massieve bouwblok van zowat zestigduizend vierkante meter voelt dankzij die uitgeholde binnenkant helemaal niet massief aan."

 

"De architecten kozen voor een strak ritme van raampartijen, waardoor het gebouw eenzelfde tijdloze monumentaliteit uitstraalt als de Nederlandse grootmeesters Berlage en Dudok. De gele baksteen, subtiel verwerkt in een dambordpatroon, roept de optimistische sfeer op van de interbellumarchitectuur. Met een vleugje nostalgie en een timmermansoog voor traditionele materialen lijkt Neutelings-Riedijk een tijdloze plek te hebben bedacht die de gebruikers en bezoekers een gevoel van verankering en thuiskomen moet geven."