Nieuws

Tommelein wil fiscale stimulans voor wie winkel ombouwt tot woning

11 september 2017

Vlaams minister van Energie en Begroting Bart Tommelein (Open VLD) heeft een nieuw voorstel gelanceerd om de leegstand in winkelstraten aan te pakken, meldt VRT Nieuws. Wie een winkel ombouwt tot een woning, zou 3 jaar geen onroerende voorheffing moeten betalen. Dat is nu al het geval onder bepaalde voorwaarden, maar Tommelein wil de regels grondig versoepelen en de vrijstelling uitbreiden naar appartementen boven winkels.

"Er is een grote leegstand in steden als Antwerpen en Gent, in mijn stad Oostende ook. Daar gaat het over meer dan 10 procent. Een aantal jaar geleden was dat nog maar 5 procent. Dus we moeten daar iets aan doen", zegt Tommelein.

 

Concreet kijkt de minister naar de fiscale maatregelen. "Wat we aan het doen zijn met de Vlaamse regering is de bestaande fiscaliteit onder de loep nemen. En ofwel schaffen we af, ofwel hervormen we." De vrijstelling van de onroerende voorheffing voor wie een winkel ombouwt tot een woning, is zo'n bestaande maatregel. "Maar de regels zijn te strak nu, we moeten die versoepelen", aldus Tommelein.

 

Nu zijn de regels zo dat het moet gaan over een klein handelspand én de winkelruimte moet minstens 50 procent uitmaken van het gebouw. Daardoor komen de winkels met meerdere verdiepingen erboven niet in aanmerking.

 

De minister wil daarom eenzelfde fiscale vrijstelling van drie jaar in het leven roepen voor wie in de kernwinkelgebieden -de straten met veel winkels- boven de handelspanden nieuwe woongelegenheden maakt.

Nuttige links