Nieuws

Bouwmeester: “Vlaming niet klaar voor betonstop? De planeet is niet klaar voor de mens!”

12 september 2017

De Vlaming is allesbehalve klaar voor de betonstop. Dat blijkt uit een enquête van Livios en Het Laatste Nieuws bij 1.500 verbouwers. 78 % van de ondervraagden ziet een vrijstaande woning als ideaal, en 55 % wil het liefst landelijk of in een landelijk gelegen wijk wonen. Die woondroom staat haaks op de plannen van de Vlaamse overheid om tegen 2040 komaf te maken met de klassieke verkavelingen.

De Vlaming lijkt niet bepaald klaar voor de betonstop. En dat verbaast Marc Dillen, directeur van de Vlaamse Confederatie Bouw, allerminst: “De resultaten liggen in de lijn van een enquête die wij een paar jaar geleden hebben laten uitvoeren. Dit bevestigt dat de Vlaming vooral onder druk van de budgettaire beperkingen kleiner is gaan bouwen.” De VCB wil dan ook dringend meer gaan verbouwen én bouwen.

 

“Kan me niet schelen waar de Vlaming klaar voor is”

 

Livios vroeg ook Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck om een reactie: “Vlaming niet klaar voor de betonstop? Het kan me niet schelen waar de Vlaming klaar voor is. De planeet is niet klaar voor de mens, als de mens zo blijft verder doen. Maar het besef dringt stilaan door dat alles anders moet. De grootste villa’s geraken al niet meer verkocht. Logisch: ze zijn te groot om te onderhouden, je moet een dure tuinman aannemen, zit met hoge stookkosten… en krijgt er anderhalf uur file per dag bij als extraatje. Los daarvan is het wel zo dat de Vlaming hierrond meer communicatie en informatie verdient. Verplichtingen opleggen werkt altijd minder goed dan de mensen motiveren om zelf de juiste keuzes te maken.”

 

“Zowel op het vlak van ruimtelijke ordening als qua CO2-uitstoot is vrijstaand bouwen crimineel. De villa vermoordt het platteland. In Toscane vind je compacte stadjes van 150 woningen per hectare zonder een enkele verkaveling. Vlamingen zouden neerkijken op een lelijk Toscane als het verkaveld werd. We zijn alleen verstandig op reis. Bij thuiskomst lijden we aan collectief geheugenverlies”, aldus de bouwmeester.