Nieuws

Mijn Huis Mijn Architect 2017 verwelkomt 25.000 bezoekers

26 september 2017

Toekomstige bouwers en verbouwers zijn er dit weekend massaal op uit getrokken voor de 18de editie van Mijn Huis Mijn Architect, een initiatief van de Orde van Architecten - Vlaamse Raad. Het openhuizenweekend bracht dit weekend 25.000 bezoekers op de been. Het centrale thema dit jaar was ‘Creatief met ruimte - Inbreiding/Uitbreiding’.

Naar jaarlijkse gewoonte leverde Mijn Huis Mijn Architect met 125 woningen een staalkaart van de moderne architectuur in Vlaanderen. Een initiatief dat door de duizenden bezoekers werd gesmaakt.

 

Creatief met ruimte - Inbreiding/Uitbreiding’

 

De rode draad van Mijn Huis Mijn Architect dit jaar is 'Creatief met ruimte - Inbreiding/Uitbreiding'. Deze twee begrippen worden steeds belangrijker voor onze manier van bouwen én wonen. Demografische evoluties, betaalbaarheid en mobiliteit inspireren architecten om creatiever om te gaan met de ons omringde ruimte.

 

Inbreiding is het verdichten van de bestaande dorps- of stadskern door het toelaten van bijkomende woonentiteiten binnen de bebouwde omgeving. Projecten die comfortabel, kwaliteitsvol en duurzaam wonen in een stedelijke context mogelijk maken, staan extra in de kijker. Uitbreiding betekent bijkomende woonvolumes creëren door de bouwdiepte te optimaliseren of door de hoogte in te gaan, denk maar aan een extra bouwlaag.

 

“Met het thema ‘Creatief met ruimte’ willen we ook een blik werpen naar de toekomst”, aldus Marnik Dehaen, voorzitter van de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten. “Vlaanderen is een aaneenschakeling van woonkernen, industriezones en lintbebouwing en raakt stilaan volgebouwd. Open ruimte in onze directe leefomgeving wordt schaarser en raakt steeds meer versnipperd. Om het tij te keren moeten we anders en doordachter omspringen met de ruimte rondom ons en openstaan voor nieuwe woonideeën. De aangekondigde betonstop is alvast een stap in de goede richting. Maar er is nog veel meer nodig om de tanker van koers te doen veranderen.”

 

Architectuur om te ontdekken

 

Het openhuizenweekend Mijn Huis Mijn Architect liet de bezoeker proeven van tal van inventieve,  innovatieve en kwaliteitsvolle woonideeën, stuk voor stuk gerealiseerd door architecten die de uitdaging met veel lef en creativiteit zijn aangegaan. Woningen waar elke centimeter doordacht werd benut. Mijn Huis Mijn Architect vormt een unieke gelegenheid om van dichtbij kennis te maken met een brede waaier aan woonconcepten. Bezoekers kunnen niet alleen informatie en inspiratie opdoen voor hun toekomstige (ver-)bouwproject, maar ook in dialoog gaan met de architect achter het project.