Nieuws

Architect Geert Berkein: 'Vlaming moet baksteen niet bouwen, maar printen'

27 september 2017

De Vlaming zit nog steeds met de klassieke baksteen in de maag, terwijl in het buitenland allerlei innovatieve bouwmethodes opkomen. Het wordt hoog tijd dat ook wij onze blik verruimen, zeker nu we met z'n allen duurzamer en betaalbaarder dan ooit willen gaan wonen. Dat zegt architect Geert Berkein, CEO van het gelijknamige architectenbureau, op de website van Ik ga Bouwen & Renoveren.

Architecten zijn nochtans creatieve geesten, aldus Berkein. "Alleen worden die creatieve hersenspinsels nu en dan belemmerd door regels en gewoontes. Op de tekentafel komen soms de meest fantastische plannen tot stand, maar zelden halen ze de eindfase. 'Te ' of 'De Vlaming is er niet klaar voor', is dan al vaak de conclusie."

 

"Het gevolg is dat échte innovatieve plannen of out of the box-ideeën nog te vaak op een njet van de bouwheer of gemeentes en overheden stuiten."

 

"Dat moet dringend veranderen. Zeker als je weet dat er vandaag tal van innovatieve én creatieve manieren bestaan om huizen te bouwen. En ik heb het dan vooral over het hele scala van 3D-print-technieken. Vandaag hoor je steeds vaker hoe medische prothesen, vliegtuigonderdelen, auto-accessoires of juwelen geprint worden. Maar in landen zoals China, Rusland en de VS printen ze vandaag al complete huizen en appartementsblokken."

 

"Het zal gedaan zijn met strakke blokken naast elkaar te zetten, uit een soort van ruimtelijke gemakzucht. Denk alleen al maar aan de prachtige boogvormen van toparchitecte Zaha Hadid die het Havenhuis in Antwerpen ontwierp. Architecten zullen meer én beter kunnen doen dan vandaag het geval is, wat een positieve evolutie is."

 

"Maar vooral: het zal ons op termijn ook toestaan om betaalbaarder en duurzamer te bouwen."