Innovatie

Reynaers Aluminium introduceert met AVALON virtuele beleving in het bouwproces

28 september 2017

Reynaers Aluminium innoveert en optimaliseert het bouwproces met de virtual reality (VR) simulatieruimte AVALON. Deze is het kroonstuk van het Experience Centre op de vernieuwde en uitgebreide Reynaers Campus in Duffel. AVALON maakt het mogelijk om bouwprojecten vanaf de beginfase te visualiseren, te testen en te optimaliseren. Verschillende partners in de bouwketen kunnen zich tegelijkertijd virtueel door hun bouwproject bewegen en hun designs in real time aanpassen of verbeteren. Hiermee optimaliseert Reynaers Aluminium, toonaangevend specialist in innovatieve en duurzame raam- deur- en gevelsystemen, zowel het creatieve proces, als de kwaliteit van bouwprojecten. Dit resulteert in een effectieve tijd- en kosten besparing.

AVALON is een hoogtechnoligische VR-simulatieruimte die speciaal werd ontwikkeld om architecturale toepassingen tot leven te brengen. Dankzij AVALON is het voortaan mogelijk zich virtueel te bewegen in een gebouw dat zich in de designfase bevindt. Om een optimale VR- ervaring te creëren, maakt de ruimte gebruik van vijf projectiewanden. Acht personen kunnen deze ruimte gelijktijdig betreden. Actieve 3D brillen registreren de bewegingen van de bezoekers en controleren de real-time rendering van de projectie. Om een maximale ervaring te garanderen worden de hoge resolutie renders gecreëerd door 25 projectoren met hoogstaande lasertechnologie. Deze navigeerbare renders maken het mogelijk om het design van een gebouw in real-time te visualiseren, te evalueren en via een afstandsbediening te wijzigen en aan te passen. Met AVALON kan men elk architecturaal project, gecreëerd in veel voorkomende softwareprogramma’s zoals Sketchup, Autodesk Revit, Graphisoft Archicad, Autodesk 3D Max of Enscape, opladen en projecteren.

 

3D visualisatie en configuratie

 

De VR-omgeving van AVALON laat ook toe om technisch complexe projecten en toegepaste BIM modellen te visualiseren. Technische bouwfouten worden hierdoor op tijd gedetecteerd en verholpen. Dit maakt het bouwproces uitermate efficiënt en zorgt ook voor een drastische tijd- en kostenbesparing. Het is bovendien mogelijk om afmetingen van ramen en ruimten in het gebouw aan te passen, materialen en hun kleur te kiezen, en ook het volledige design van het project te verbeteren. Er werd voor AVALON een product configurator ontwikkelt die architecten en andere bezoekers wegwijs maakt in de verschillende Reynaers oplossingen. Hierdoor is het mogelijk verschillende varianten te presenteren in een gebouw en deze met elkaar te vergelijken om de juiste beslissing te maken.

 

2.0 wereld van aluminium bouwoplossingen

 

Naast de AVALON VR-beleving bundelt het Experience Centre op de vernieuwde Reynaers Campus kennis en technologie voor architecten, raamfabrikanten, aannemers en Reynaers-medewerkers. Zij worden er geïnspireerd door innovatieve technologieën voor architecturale bouwoplossingen. Naast de klassieke fysieke beleving van raam-, deur- en gevelelementen worden profielsecties geprojecteerd als hologram en kunnen gekozen producten in acht verschillende types gebouwen gevisualiseerd worden op LED-wanden.

 

De Reynaers Campus biedt verder onderdak aan het Training Centre waar medewerkers van Reynaers en van (internationale) klanten worden opgeleid. In het Automation Centre ligt de focus op de optimalisatie van productieprocessen met zowel machines als de software Reynapro en Reynaflow voor het optimaal beheer van de productieprocessen via ‘smart manufacturing’.

 

Tot slot worden bezoekers aan de Reynaers Campus verrast door een 15 meter hoge state-of-the-art lucht-, wind- en watertestmuur voor aluminium gevelsystemen. Deze unieke gevelwand is het paradepaardje van het Reynaers Test Centre. Dit grootste private innovatie- en testcentrum in Europa huisvest ook het onderzoekscentrum met de roteerbare R-cube voor het voorspellen en analyseren van weersinvloeden en het R-lab waarin oplossingen in een vroeg stadium getest worden met rapid prototyping en 3D-printing.

 

“We willen onze toonaangevende rol in de bouwsector, die we sinds de oprichting van Reynaers Aluminium in 1965 nastreven, duurzaam blijven versterken door continue innovatie in aluminium systemen maar ook in technologieën ter visualisatie van bouwprojecten in een vroeg stadium. De vernieuwde en uitgebreide Reynaers Campus wil hiervoor de knowhow en ervaring van architecten, aannemers, fabrikanten en Reynaers medewerkers samenbrengen en hen inspireren door kennisoverdracht en beleving.” aldus Peter Ottevaere, woordvoerder van Reynaers Aluminium.

Nuttige links