Helpdesk

stage

Ben ik als stagiair btw-plichtig?


Architecten zijn btw-plichtig. Maar de stagiair-architect die alleen prestaties levert in opdracht van zijn of haar stagemeester, moet zich nog niet registreren als btw-belastingplichtige.

 

Let wel op: zodra je naast je activiteiten voor je stagemeester ook nog zelfstandig prestaties levert als architect, hoe gering ook (bijvoorbeeld plannen tekenen voor het uitvoeren van kleine verbouwingswerken), zul je voor het geheel van je activiteiten als een btw-belastingplichtige beschouwd worden.


Een stagiair mag zich wel altijd als btw-plichtige laten registreren. Dit kan interessant zijn omdat je dan btw op je investeringen en kosten kunt recupereren. De btw op investeringen die je gedaan hebt vóór je als btw-belastingplichtige bent geregistreerd (bijvoorbeeld een computer die je als student hebt gekocht) kun je niet recupereren, zelfs niet gedeeltelijk.
 

Je registreert je als btw-belastingplichtige door je ondernemingsnummer te laten activeren in het btw-kantoor. Op je facturen moet je ten minste vermelden:

  • je naam
  • je btw-nummer
  • het volgnummer
  • de datum
  • de naam van de klant en zijn btw-nummer indien hij btw-plichtig is
  • het bedrag van het ereloon (inclusief en exclusief btw), het btw-tarief en het btw-bedrag

 

Het btw-tarief op erelonen van een architect is 21%. Per kwartaal moet je btw-aangiftes indienen, uiterlijk op 20/01, 20/04, 20/07 en 20/10.


19 oktober 2016 

faq

Helpdesk

Een vraag? Ons netwerk van specialisten helpt u graag verder!

Projecten

Kennisopbouw en -verspreiding rond specifieke thema's

Dossiers

Collectieve belangenbehartiging voor meer armslag

Downloads

Consulteer onze handige pockets en billboards, syllabi en presentaties van opleidingen. Blader in NAV News en Dimension.