Helpdesk

Moet ik de tienjarige van mijn zelf ontworpen woning verzekeren?

Als architect ga ik mijn eigen woning ontwerpen en de uitvoering hiervan opvolgen. Hoe zit het met de 10-jarige beroepsaansprakelijkheid van de eigen woning van een architect? Dient dit aangegeven te worden aan mijn verzekeraar? Dient er een bepaalde andere verzekering afgesloten te worden?

Een architect (en met uitbreiding ook alle ‘aannemers gesloten ruwbouwwerken’ en ‘ingenieurs stabiliteitswerken’ in de bouwsector) dient wettelijk verplicht verzekerd te zijn voor :

  • de Tienjarige Aansprakelijkheid (TA) voor de woningbouw in België
    • Dus antwoord : ja, ook voor de eigen woning moet de architect zich verzekeren voor de TA.

 

Maar, de vraagstelling van de architect dient inderdaad aangevuld te worden want :

De architect (en met uitbreiding ook alle dienstverleners in de bouwsector) dient zich ook te verzekeren voor :

  • alle Burgerlijke Beroepsaansprakelijkheidsrisico’s (BA) voor intellectuele of immateriële opdrachten uitgevoerd aan onroerende goederen in België.
    • Dus antwoord : ja, ook voor de eigen woning moet de architect zich verzekeren voor de BA.

 

De verwarring die regelmatig de kop opsteekt komt voort uit het feit dat er gemakkelijk wordt gesteld dat een architect zich toch niet tegen ‘zichzelf’ moet verzekeren (m.a.w. hij is geen ‘derde’ t.o.v. de eigen persoon), maar de risico’s die de architect loopt (of cru gezegd kan veroorzaken) zijn niet enkel tegen zichzelf gericht, maar zijn veel breder.

Ook derden en aannemers kunnen schade lijden ten gevolge fouten van de architect en dat gedurende de bouwperiode en de TA-periode. En, mocht de architect de woning vervreemden voor einde TA, dan vallen ook de nieuwe eigenaars onder deze dekking.

 

Dus uiteraard dient de architect zich te verzekeren voor de Tienjarige Burgerlijke Aansprakelijkheid én voor de Burgerlijke beroepsaansprakelijkheid.

 

Steven Daelman, uitvoerend bestuurder AR-CO


17 december 2019 

faq

Helpdesk

Een vraag? Ons netwerk van specialisten helpt u graag verder!

Projecten

Kennisopbouw en -verspreiding rond specifieke thema's

Dossiers

Collectieve belangenbehartiging voor meer armslag

Downloads

Consulteer onze handige pockets en billboards, syllabi en presentaties van opleidingen. Blader in NAV News en Dimension.