Steeds meer gemeenten voeren een bouwpauze in via een gemeenteraadsbesluit. Dat doen ze meestal om even op de pauzeknop te drukken: zo willen ze tijd winnen om nieuwe beleidsplannen op te stellen en ondertussen ongecontroleerde projectontwikkeling te vermijden. Doel? Meer grip krijgen op de ruimtelijke kwaliteit. Een kwalijk neveneffect is dat ook noodzakelijke verdichtingsprojecten tijdelijk on hold komen te staan.
Zo’n bouwpauze geldt vaak enkel voor grotere projecten of meergezinswoningen, en enkel in gebieden waar geen RUP of andere planningsinstrumenten (denk aan een verkaveling) van toepassing zijn. Want belangrijk: een bouwpauze kan nooit een geldig bestemmingsplan wijzigen.
Wat betekent dit voor een vergunningsaanvraag?
Hoewel een gemeente een bouwpauze kan inroepen, betekent dat niet automatisch dat een aanvraag tot omgevingsvergunning geweigerd mag worden. Elke aanvraag moet nog steeds individueel onderzocht en gemotiveerd beoordeeld worden.
De reden? Bouwpauzes steunen meestal op een beleidsmatig gewenste ontwikkeling (BGO) en komen tot stand zonder enige inspraak of participatie. Zo’n BGO heeft geen juridisch bindende kracht zoals een RUP. Het kan een element zijn in de beoordeling van een dossier, maar is op zichzelf onvoldoende om een weigering te verantwoorden.
Uitzonderingen zijn er wel, bijvoorbeeld als:
- de bouwpauze is opgenomen in een goedgekeurd RUP;
- of als er aantoonbare problemen zijn, zoals een gebrek aan infrastructuur die ontwikkeling onwenselijk maakt.
Dossier indienen of niet?
Ja, je kan nog steeds overwegen om je dossier in te dienen. Bij een eventuele weigering is het belangrijk om de motivering grondig te analyseren. Is die gebaseerd op louter het gemeentelijk bouwpauzebeleid, dan heb je mogelijk grond om in beroep te gaan.
Meer weten over hoe je zo’n beroepsprocedure aanpakt als architect? Lees ons artikel: Beroepsprocedures bij vergunningen – wat is jouw rol als architect?