Tussen oktober 2023 en oktober 2024 verwerkte onze helpdesk meer dan 300 vragen over de hemelwaterverordening. Hiermee was hemelwater een van de belangrijkste onderwerpen.

We stelden vast dat veel architecten nog worstelen met de nieuwe verordening. Hieronder proberen we een antwoord te bieden op tien veelvoorkomende vragen.

Toch nog twijfels? Leg je vraag steeds voor aan de adviesverlenende overheid. Zo vermijd je onaangename verrassingen. Om bij de juiste overheid advies te vragen, consulteer je best de advieskaart van de watertoets.

1. IS DE HEMELWATERVERORDENING VAN TOEPASSING BIJ EEN GRONDIGE RENOVATIE VAN EEN GEBOUW ZONDER OPPERVLAKTE-UITBREIDING?

De hemelwaterverordening is niet altijd van toepassing bij de renovatie van een gebouw. Er ontstaat vaak discussie met de vergunningverlener over wanneer die wel of niet van toepassing is. In de hemelwaterverordening staat: “De hemelwaterverordening is van toepassing op volgende handelingen: bestaande overdekte constructies verbouwen met werken aan de afwatering.” Het principe is dat de hemelwaterverordening van toepassing is als zowel de afvoeren van hemelwater als van afvalwater ingrijpend worden gewijzigd.

We sommen hieronder een aantal gevallen op waarbij de verordening van toepassing is:

  • Je plaatst een nieuwe septische put en hemelwaterput en verandert daarbij het tracé van de afvoerbuizen van zowel hemelwater als afvalwater.
  • Je stript een gebouw, waarbij alleen de muren behouden blijven, en zowat alle afvoerleidingen (hemel- en afvalwater) vernieuwd worden.

Daarentegen is de verordening niet van toepassing als:

  • Je enkel een hemelwaterput en hemelwaterpomp plaatst om de toiletten van hemelwater te voorzien.
  • Je enkel een bijkomende douche of een nieuwe badkamer plaatst.
  • Je enkel het dak vernieuwt met inbegrip van de dakafvoeren.
  • Er nieuwe rioleringsaansluitingen in de straat worden aangelegd.

Vaak blijft het natuurlijk voer voor discussie: wat valt nu precies onder een ingrijpende wijziging? Daarom is het bij twijfel aan te raden om deze vraag voor te leggen aan de adviesverlenende overheid.

Je moet ingelogd zijn om deze pagina te kunnen raadplegen.

Login

Nieuwe account aanmaken?

Silvia

Ir.-arch. Silvia De Nolf

Adviseur studiedienst

NAV

Met input van:

Intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) bundelt haar taken rond drie thema’s: lucht, water en klimaatadaptatie.

Gerelateerde artikelen