Akoestiek is de studie van geluid. In gebouwen wordt bestudeerd hoe geluid zich voortplant van de ene ruimte naar de andere. Dit kan luchtgeluid zijn, zoals het geluid van stemmen of de televisie die speelt, of contactgeluid, zoals voetstappen of het verschuiven van een stoel. In dit artikel gaan we dieper in op contactgeluid en de akoestische prestaties van de woningscheidende vloer.
Wat is contactgeluid?
Contactgeluid is het gevolg van het contact tussen een voorwerp en een bouwelement (bijvoorbeeld de vloer of een trap) en veroorzaakt een rechtstreekse trilling van de gebouwstructuur. Enkele typische voorbeelden zijn voetstappen, het verschuiven van meubilair, een voorwerp dat valt, … Bij contactgeluid wordt de constructie dus rechtstreeks aan het trillen gebracht door een geluidsbron. Het gaat hier voor alle duidelijkheid om geluid dat via rechtstreeks contact met de vloer overgedragen wordt naar een aangrenzende ruimte (bijvoorbeeld het geluid van iemand die loopt op een bovenliggende verdieping), niet het geluid in de ruimte van de geluidsbron zelf.
Contactgeluid plant zich, net zoals luchtgeluid, via directe of indirecte (flankerende) weg voort*. Bij loopgeluiden wordt echter enkel de vloer aangestoten, wat aanleiding geeft tot aanzienlijk minder flankerende overdracht. De impact van deze flankerende bijdrage is dus klein, maar niet altijd verwaarloosbaar.