Een evidentie in nieuwbouw ...

In een nieuwbouw of ingrijpende energetische renovatie (IER) is een warmtepomp vandaag een prima investering. De huidige energieprijzen en de lage verwarmingsvraag zorgen dat de warmtepomp rendabel werkt. Binnenkort wordt het terecht ook een verplichting in iedere nieuwbouwwoning.

Maar wat met een bestaande woning?

Bij een bestaande woning of renovatie is de stap naar een warmtepomp wat complexer. Een warmtepomp werkt het rendabelst wanneer het afgiftesysteem op lage temperatuur kan werken. Dit kan uiteraard alleen maar wanneer de warmtevraag niet te groot is en de woning voldoende geïsoleerd is.

De gemakkelijkste manier om te achterhalen of je voldoende comfort kan halen met een afgiftesysteem op lage temperatuur, is door de huidige verwarmingsbron (bv. gas- of stookolieketel) op een vertrektemperatuur van maximaal 50°C te houden gedurende de volledige winterperiode. Indien de eindklant geen comfortverlies ervaart bij een strenge winter, kan die de bestaande installatie vervangen door een warmtepomp. De facturen van het energieverbruik van de afgelopen jaren bieden uiteraard aanvullend een betere kijk op het werkelijke verbruik van de bewoners.

De meest correcte manier is om een genormeerde warmteverliesberekening uit te voeren en hierbij het bestaande afgiftesysteem per ruimte op te lijsten. Op basis hiervan kunnen we de laagst mogelijke afgiftetemperatuur berekenen in functie van het gewenste vermogen per lokaal (conform resultaat uit de warmteverliesberekening).

Je kunt dan eventueel in de minst goede ruimte(s) de bestaande radiator(en) vervangen door een groter type, om de wateraanvoertemperatuur te verlagen. Een andere mogelijkheid is om de bestaande radiatoren te vervangen door lage temperatuursconvectoren, als er een stopcontact in de buurt is. Ventilo-convectoren kunnen ook werken op zeer lage watertemperaturen (bv. 35°C) en hebben als bijkomend voordeel dat ze kunnen koelen.

Het isoleren van de verschillende schildelen blijft de beste investering! Bijkomende isolatie zorgt voor een lagere energievraag van het gebouw en zal dus de investering van een warmtepompinstallatie verlagen. Bovendien zal de klant jaarlijks een lager energieverbruik hebben. Isoleren blijft dus de eerste stap, pas in een volgende fase kunnen de technieken worden aangepast. Blijf hier wel waakzaam, want bijkomende isolatie zal vaak ook leiden tot nood aan ventilatie!

WARMTEPOMP OP HOGE TEMPERATUUR

Vandaag de dag zijn er meer en meer warmtepompen die watertemperaturen kunnen aanmaken tot 70°C. Vaak zijn dit lucht-water-warmtepompen met het koudemiddel propaan. Het is niet omdat deze warmtepompen op hoge temperaturen kunnen werken dat ze daarom een even goed rendement opleveren. De basis blijft altijd: hoe lager de wateraanvoertemperatuur van het afgiftesysteem, hoe beter het rendement van de warmtepomp.

Je moet ingelogd zijn om deze pagina te kunnen raadplegen.

Login

Nieuwe account aanmaken?

Niels2

Niels Vandewalle

Technisch adviseur

REVICE – advies hernieuwbare energie

Gerelateerde artikelen