In dit artikel kijken we enkel naar blokken, meer bepaald in leem en beton. Wat is hun vermogen om een aangenaam binnenklimaat te verzekeren en interne temperatuurschommelingen tegen te gaan? Die vraag is pertinenter dan ooit, want 2024 brak opnieuw records: het was het warmste jaar sinds het begin van de metingen van het Europese Copernicus-programma.
Als basis nemen we de studie ‘Regenerative Materials - Hygrothermal Specialisation’ (ETH Zurich, 2023) en de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Wat daaruit blijkt: als we slimme keuzes in bouwmaterialen maken, kunnen we onze afhankelijkheid van energieverslindende mechanische koeling en verwarming beperken. De bijhorende casestudy reikt daarbij goede inzichten aan.
Koeler in de zomer, warmer in de winter
De casestudy vergeleek het gebruik van volle leemstenen en volle betonblokken voor de bouw van muren van eenzelfde ruimte: een paviljoen in Grenoble. Dankzij dynamische hygrothermische simulatiesoftware en sensoren die echte gegevens verzamelen (van de operationale temperatuur, de relatieve vochtigheid en de weersomstandigheden buiten), konden de onderzoekers de volgende grafiek genereren, die de werkingstemperatuur binnenshuis van beide bouwscenario's illustreert.