Wetgeving veiligheidscoördinator: een korte opfrissing

Het koninklijk besluit van 25 januari 2001 betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen (B.S. 7.02.2001) is de omzetting van de Europese richtlijn 92/57 van 24 juni 1992 in Belgisch recht

In 2005 werd de reglementering gewijzigd (KB van 19.01.2005, B.S. 27.01.2005). De wetgever maakt voortaan een onderscheid tussen bouwwerken met een oppervlakte van meer en minder dan 500 m².

  • Voor werken onder de 500 m² is een vereenvoudigde regelgeving van toepassing, en dit zowel voor particuliere opdrachtgevers als voor bouwwerken met een professionele of commerciële bestemming. Het besluit wil aannemers en architecten stimuleren om zelf de functie van veiligheidscoördinator uit te oefenen (mits ze uiteraard voldoen aan de voorwaarden). Ook worden de coördinatie-instrumenten voor de bouwwerken onder de 500 m² vereenvoudigd.
  • De vroegere regelgeving blijft grosso modo van toepassing op de werken van minstens 500 m² én op bepaalde werken onder de 500 m² die van complexe aard zijn of bijzondere risico’s met zich meebrengen (bruggen, tunnels, viaducten, aquaducten, watertorens, torens, pylonen en fabrieksschouwen).

In 2006 verscheen in het Staatsblad opnieuw een wijziging.

  • Het KB van 22 maart 2006 wil vooral de verplichtingen van de mede-eigenaars bij gebouwen in gedwongen mede-eigendom (bv. appartementen) i.v.m. het postinterventiedossier verduidelijken.
  • Daarnaast is er een wijziging voor de aanstelling van een veiligheidscoördinator bij bouwwerken van minder dan 500 m². Als de opdrachtgever een werkgever is, mag hij of zij zelf rechtstreeks de coördinatoren aanstellen (eventueel ook een eigen werknemer, als die aan de functie-eisen voldoet).

Aan welke voorwaarden moet de veiligheidscoördinator voldoen?

Om de functie van coördinator uit te oefenen, moet je aan een reeks eisen voldoen:

  • basisdiploma
  • ervaring
  • opleiding
  • verplichte bijscholing
  • en in sommige gevallen verplichte certificatie

We bespreken deze voorwaarden hieronder.

Voorwaarden bij bouwwerken met een oppervlakte van 500 m² of meer

Je moet ingelogd zijn om deze pagina te kunnen raadplegen.

Login

Nieuwe account aanmaken?

Luc P

Luc Proesmans

Adviseur sociale zaken en veiligheid

Bouwunie

Gerelateerde artikelen