Na twee termijnen van drie jaar geeft huidig voorzitter Dirk Mattheeuws de fakkel door. Ontdek hieronder het takenpakket, de vereiste vaardigheden en de selectieprocedure. Voel jij je aangesproken? Overweeg dan zeker een kandidatuur.
NAV: een vereniging van en voor architecten
NAV is de grootste beroepsorganisatie voor architecten in Vlaanderen. We ondersteunen onze leden met kennis, tools en inspiratie om beter te creëren, te ondernemen en te leven. Via lobbywerk en mediacampagnes verdedigen we bovendien de belangen van architecten.
Als voorzitter ben je niet alleen de stem van NAV naar buiten toe, maar ook een spilfiguur in de werking van de organisatie. Je leidt bestuursvergaderingen, houdt de vinger aan de pols bij onze vrijwilligers, en werkt nauw samen met de directeur om het beleid te realiseren.
Wat doet de voorzitter concreet?
1. Je laat het bestuur goed draaien
Als voorzitter leid je drie belangrijke bestuursvergaderingen:
- De Algemene Vergadering (AV): een brede groep van zo’n 60 actieve leden. Ze keuren onder andere de begroting goed. Komt jaarlijks samen.
- De NAV-Raad: zo’n 30 architecten die ook in de AV zitten. Deze raad bepaalt de standpunten die NAV inneemt. Komt vier keer per jaar samen.
- Het Bestuursorgaan (BO): zo’n 10 personen. Zij bepalen de bedrijfsmatige koers van NAV. Komt zes keer per jaar samen.
Jij zorgt ervoor dat iedereen gehoord wordt, maar ook dat er knopen worden doorgehakt. Bovendien hou je de teamspirit levendig en ondersteun je je collega-bestuurders in hun rol.
2. Je ondersteunt de operationele werking
De dagelijkse leiding is in handen van NAV-directeur Steven Lannoo, maar als voorzitter blijf je uiteraard goed op de hoogte. Samen vormen jullie het dagelijks bestuur.
Jij bewaakt dat beleidskeuzes ook echt uitgevoerd worden, en dat strategische beslissingen voldoende geëvalueerd en opgevolgd worden. Je denkt mee zonder te vervallen in operationele bemoeienis.
3. Je bent er voor de vrijwilligers
NAV werkt met vijf regionale afdelingen en verschillende thematische werkgroepen. Jij onderhoudt als voorzitter het contact met deze groepen, zorgt dat hun bezorgdheden gehoord worden, en biedt ondersteuning wanneer nodig.
4. Je vertegenwoordigt NAV extern
De voorzitter is een van de gezichten van de organisatie. Je vertegenwoordigt NAV in externe werkgroepen binnen de bouwsector, in contacten met politici, en af en toe ook in de media. Dat doe je uiteraard niet alleen, maar samen met de directeur, andere medewerkers, bestuurders en vrijwilligers. Deze rol vraagt de grootste tijdsinvestering van allemaal, maar geeft ook veel terug.
(Lees verder onder de slider.)

Huidige NAV-voorzitter Dirk Mattheeuws (midden) leidt een bestuursvergadering.

In ons kantoor in Gent werken zo'n 15 medewerkers. © Klaas Verdru

Huidig voorzitter Dirk Mattheeuws staat de pers te woord.
Praktisch: hoe stel je je kandidaat?
Officieel kandidaat stellen kan nog niet, maar het bouwverlof is een ideaal moment om het idee te laten rijpen.
Voorwaarden:
- Je bent architect
- Je bent lid van NAV
Wanneer de procedure opengaat, krijgen alle gekwalificeerde kandidaten de kans om hun visie te presenteren op de Algemene Vergadering. De AV-leden kiezen vervolgens per geheime stemming de nieuwe voorzitter.
Een mandaat duurt drie jaar, met mogelijkheid tot één herverkiezing.